Ötös alá, avagy min derülhetett Rákosmente nagyérdemű olvasóközönsége?

Ötös alá, avagy min derülhetett Rákosmente nagyérdemű olvasóközönsége?

Kezembe került a Hírhozó egyik utóbbi száma (2021. 09. 28.), amely beszámolt arról a jeles kulturális eseményről, hogy 110 évvel ezelőtt komponálta Bartók Béla Rákoskeresztúron egyfelvonásos misztérium operáját, A kékszakállú herceg várát.

A cikk címe is azt hirdette nagy betűkkel, hogy Idén 110 éves A kékszakállú herceg vára.

Alatta meg egy kép. Három ellenzéki önkormányzati képviselőről, akik se nem kékszakállúak, se nem hercegek, s ráadásul még váruk sincs. Legalábbis a közvélemény nem tud róla.

Nem tudni, hogy gondolta a szerző, Horváth Tibor, hogy ezzel a sajátos woke-illusztrációval díszíti az évfordulóról szóló megemlékezést. De az is lehet, hogy csak így sikerült. Lehet az is, hogy pusztán egy dundi sajtóhibáról van szó.

Ám ahogy elnézem az impresszumot, ott szerkesztőségvezetőként van feltüntetve a szerző, gondolom, nem pusztán névrokonok, akinek e minőségében egyebek mellett – éppen az lenne a feladata, hogy ezek a dundikák ne forduljanak elő a lapban. Saját cikkében meg pláne ne. Ez már igényesség kérdése.

Ez azonban most nagyon nem sikerült. De legalább derülhetett egy nagyot az olvasók nagyérdemű közönsége Rákosmentén. Egy ismerősöm szava járásával élve ez nem ötös, csak ötös alá…

Tizenhetedik