Emléktábla avatás dr. Kerkovits Gyula emlékére a Bajcsy Kórházban

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Dr. Zámolyi Károly CSc., az orvostudományok kandidátusa méltatja Kerkovits tanár úr munkásságát

Emléktáblát avattak fel a Bajcsy-Zsilinszky Kórház A-épületének földszintjén, a Kardiológiai Osztályon a minap. Dr. Kerkovits Gyula kardiológus, az osztály korábbi osztályvezető főorvosa emléke előtt tisztelegtek gyermekei, tanítványai, rokonok, barátok, kollégák, munkatársak. Az emléktábla avatás ünnepélyes átadó beszédét dr. Zámolyi Károly CSc., az orvostudományok kandidátusa, Kerkovits tanár úr korábbi utódja tartotta meg.
Dr. Kerkovits Gyula kardiológus, a Magyar Kardiológusok Társaságának Örökös Tiszteletbeli Elnöke. Pályáját a székesfehérvári Szent György kórházban kezdte, majd a Fővárosi Bajcsy-Zsilinszky kórház, alorvosa, adjunktusa, osztályvezető főorvosa lett, végül a Szent Ferenc kórház főizgatójaként ment nyugdíjba. Megalapította Magyarországi első Intenzív Coronaria Egységet, amivel a szívinfarktus halálozását jelentősen csökkentette. Nem csak szaktudásával, hihetetlen munkabírásával, hanem emberségével és a betegei iránt tanúsított magatartásával példakép lett, iskolát teremtett. Élete volt a gyógyítás. Tanítványai, betegei nagyon szerették. Ő még ahhoz a klasszikus orvos generációhoz tartozott, aki a betegeknek nem csak gyógyítója, de lelki vezetője is volt. Tisztelték és szerették a határainkon túl is, sokat tett a határokon túli magyar orvosokért. Élete egyik legnagyobb eredménye, hogy gondoskodó felügyelete alatt olyan súlyos szívbeteg édesanyák szülhettek, akik más orvosok szerint nem hordhatták volna ki magzatukat. 81 éves korában hunyt el. Emlékét Székesfehérváron dombormű őrzi a Szent István Szakképző Iskola épületén, 2014. június 25-től Kőbányán, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet területén márványtábla formájában tisztelegnek emléke előtt. Az ünnepélyes átadást egy magas színvonalú tudományos ülés követte, melynek üléselnöke dr. Bodnár Attila főigazgató volt. A rendezvényt Dr. PhD. Andrássy Péter, a Kardiológiai Osztály jelenlegi osztályvezető főorvosa nyitotta meg, amelyet prof. Dr. Rónaszéki Aladár, volt tanítványa levelének ünnepélyes felolvasása követett.
Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor PhD., a Magyar Kardiológusok Társaságának (MKT)  jelenlegi elnöke az „Új orális antikoagulánsok a gyakorlatban” – című előadásával jótékonyan járult hozzá a rendezvény szakmaiságához, professzor dr. Simon Kornél pedig a Blick-diagnózisról tartott  érdekfeszítő előadást.

Egyéb kategória