Iskolások a kerületi rendőrkapitányságon

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Kapitányi köszöntő

\"\"

A rácsos ablakon át bekukkantás a fegyverszobába

\"\"

Előadás: hogyan kerüljük el a drogot! Előadó Farkas Brigitta r. százados.

\"\"

A fogda belülről. Érdekes volt lányoknak is.

\"\"

Készül a tenyérlenyomat a nyomrögzítő szakemberek közreműködésével

Sikeres nyílt napot tartottak ma délelőtt a kerületi rendőrkapitányságon. Szikszó Sándor kapitányságvezető hirdette meg a városrész iskolái számára, hogy az érdeklődő diákoknak szívesen bemutatják a rendőrség mindennapi életét.
A kezdeményezést „meghallották” az iskolák. A felhívásra összesen mintegy hatszáz tanuló jelentkezett, ami jól mutatja, hogy élénk az érdeklődés a fiatalok körében a rendészeti munka iránt. Az iskolák több csoportban látogatnak el a Ferihegyi úti kapitányságra. Ezen a napon a Podmaniczky, a Kőrösi, a Gregor, a Gyurkovics és a Kossuth iskola közel kétszáz tanulója kísérhette figyelemmel a különböző bemutatókat, előadásokat. A többiek tavasszal jöhetnek majd.
Farkas Brigitta r. százados iskolai bűnmegelőzési tanácsadó, drogprevenciós előadó a kábítószerrel kapcsolatos visszaélésekről tartott élvezetes, gyakorlatias előadást, Serfőző Anikó r. őrnagy őr- és kísérőőri alosztályvezető a biztonsági felszerelések gazdag gyűjteményét mutatta meg. A golyóálló mellényt, s a többi biztonsági felszerelést a gyerekek az udvaron fel is próbálhatták. Ugyancsak Serfőző Anikó segítségével tekintették meg a tanulók az előállító egységet, s hallgathattak meg tájékoztatást arról, hogy kik kerülnek a hatvan centi vastag falú, acélajtókkal felszerelt biztonsági helyiségekbe, amelyeket a köznyelv csak fogdaként emleget. Ide olyan személyek kerülhetnek, akik alaposan gyanúsíthatók bűncselekmény elkövetésével. Az előállítás időtartama 8 óra, ami négy órával meghosszabbítható. A gyanúsítottak minden olyan eszközt kívül hagynak az ajtón, amivel kárt tehetnek magukban vagy egymásban. Még a cipőfűzőket is le kell adni. A gyerekek rácsozott ablakon át betekinthettek a fegyverszobába is, ahol a géppisztolytól kezdve a különböző kézi lőfegyvereken át minden olyan eszköz látható volt, amelyeket bevetések alkalmával magukkal vihetnek a rendőrök.
Az udvaron a fiatalok megismerkedhettek a különböző nyomrögzítő eszközökkel. Az érdeklődők ujjlenyomatot is adhattak, az eredményt pedig – tenyerük lenyomatát – egy A4-es papírlapon magukkal vihették. Az izgalmas pillanatok közé tartozott a rendőrmotorokkal és –autókkal való megismerkedés. Meg lehetett nyomni a sziréna indítógombját, be lehetett kapcsolni a gépkocsik tetején piros-kéken villogó futófényeket, ki lehetett próbálni, milyen a világ a BMW motorok nyergéből nézve. A golyóálló mellénynek, a védőfelszerelésnek is nagy sikere volt. Sokan magukra öltötték a felszerelést, maguk elé húzták a pajzsot, s máris egy biztonsági védőfalban érezhették magukat.
Szikszó Sándor rendőrkapitány díszegyenruhát öltött az alkalomra, megtisztelve ezzel az iskolásokat. A három órás program során végig mellettük volt, válaszolt a felmerülő kérdésekre. Ő konferálta be Suszter Ferencet, a BRFK Bűnügyi Kutya Alosztályának kiemelt főnyomozóját, aki két csodálatosan idomított rendőrkutyával mutatta be az ebek tudását. A két malinois (belga juhász) fajtájú kutya vezényszóra káprázatos fegyelemről, felkészültségről tett tanúbizonyságot. Az egy éves koruktól munkába álló kutyusokat nyomkövetésre, kábítószer keresésre, letartóztatásra egyaránt használni lehet. Suszter Ferenc elmondta, azokból a kutyákból lehet fegyelmezett jószágokat képezni, amelyek nagyon szeretnek labdázni. A labda számukra játék, a játék pedig a jutalmazás eszköze, amivel a legpontosabb parancsvégrehajtást is el lehet érni. A kutyák tíz éves korukig vannak szolgálatban, utána vonulnak nyugdíjba, kerülnek vissza a tenyésztőkhöz.
A gazdag délelőtt program szendvicsezéssel, üdítők elfogyasztásával zárult.
Csernyus László, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium gimnáziumért felelős igazgató-helyettese nagyon hasznosnak ítélte a kezdeményezést. Tőlük a nyolcadikosok és a tízedikesek közül jöttek a téma iránt érdeklődő diákok. Ez az a két korosztály, amelyek tagjai számára akár már nyolcadik után is pályaválasztási irány lehet a rendőrség, nem ártott tehát a behatóbb ismeretség a szervezettel.

\"\"
Izgalmak a rendőrautóban

\"\"

És a rendőrmotoron

\"\"

A belga juhász ezúttal kedvenc labdáját találta meg a kábítószer után szimatolva. A drog helyét is épp ilyen pontosan megtalálja.

\"\"

Védősisakban

Egyéb kategória