Megnyílt Babusa János szobrász első tárlata Csepelen

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Babusa János és Ábel Attila csepeli alpolgármester

Először mutatkozott be Csepelen szobraival, festményeivel, tollrajzaival Babusa János szobrászművész a Nagy Imre ÁMK Galériájában október 16-án megnyílt kiállításán. A sokoldalú művész munkáit elsősorban a vizuális művészetek kedvelőinek ajánlja, a képzőművészet többféle műfajában kiállított tárgyak zömében a realizmus stílusirányzatát képviselik.
A nem művészcsalád sarjaként született szobrász alkotásait Salamon György festőművész mutatta be. Beszédében kiemelte: „Babusa kitűnően jeleníti meg kortársait, általában igen erős jellemábrázoló képessége, karakterek, típusok iránti fogékonysága. Az egész személyiséget igyekszik megragadni egy-egy mozdulat, gesztus erejével. A szobrász a tekintetek, a finom mimika, az önkéntelen és pillanatnyi mozdulat érzékeltetésével mind-mind a személyiség jellemzőit adja vissza.”
Ábel Attila alpolgármester megnyitójában az alkotások történetiségére és világos üzenetközvetítésük értékeire hívta fel a figyelmet. Példaként említette Lenin kisplasztikáját és a tolókocsiban ülő diktátor figuráját, amelyeken a finom megformálás s a kitűnő részletek egyaránt élményszerűek.
A kiállításon kulturális műsorral közreműködött Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari díjas, érdemes színművész és a Zöld Alma Zenede Kórus.
A tárlat november 3-ig tekinthető meg hétköznapokon 9-19 óráig, szombaton 9-13 óráig a Simon Bolivár sétányi galériában.
A szobrászművész a tárlatmegnyitó előtt adott oldalunknak villáminterjút.
Miért választotta ezt a mesterséget?
Vizuális tehetséggel születtem, gyermekkoromban sokat rajzoltam. A színezés és a festés nem került előtérbe, inkább az ábrázolás érdekelt. Amikor elkezdtem szobrászattal foglalkozni, akkor nyilvánvaló vált számomra, hogy ez a terület jobban vonz. Kifejezetten a kőplasztika készítése az erősségem. A képzőművészet másik műfajában általában azért rajzolok és festek, mert kikapcsol, egyébként nem árt tréningben lennem.
Mi ihleti alkotásait?
Munkáim a pillanat műveként születnek. Rendszerint beugrik egy vizuális kép, amelyhez utána is hűen ragaszkodom, s azt megvalósítom saját magam vagy a nagyközönség számára. Nem olyan típusú alkotó vagyok, aki ha elkezd valamit gyúrni és majd alakul, azt nem kedvelem. Konkrét, határozott elképzelésemet többnyire végigviszem. Ritkán előfordul azonban, hogy az elmélet és a gyakorlati megvalósítás nem esik szinkronba egymással.
Milyen sikereket ért el életpályáján?
A szakmában méltó elismerésre tettem szert, amikor 2008-ban elkészítettem II. János Pál pápa első magyarországi szobrát. Ez olyan emblematikus művé vált munkásságomban, amely vég- és kiindulópontja lett további tevékenységemnek. Kiemelkedően tekintek még egy pályázat útján nyert alkotásomra, 2009-től a budaörsi templom kertjében áll Mindszenty József bíboros egészalakos mészkőszobra.

AZS

Forrás: csepel.hu

Egyéb kategória