Húsz éves a Vigyázó Jazzpresszója!

\"\"

\"\" \"\" \"\" \"\"

\"\"

A XVII. kerületi zenei klub az egyik legrégebbi, folyamatosan működő jazzklub Budapesten és talán Magyarországon is. Egy biztos, ezzel a kerek évfordulóval már beírhatja magát az európai jazztörténelembe is a hajdani Dózsa Művelődési Házban (ma Vigyázó Sándor Művelődési Ház) működő Jazzpresszó. 
A Jazzpresszó története még a 80-as évek elejére nyúlik vissza: Martonosi György dobművész 1981-82-ben indította el először az intézményben, és már akkor különböző fesztiválok is szerveződtek a klubélet mellett. Két év után az akkori vezetés a „túl nagy látogatottság miatt” (!) leállította a működést. Közel egy évtizedes szünetet követően 1992-ben indulhatott el ismét a jazzklub, az akkori igazgatónő, Orosz Márta kínálta új lehetőséggel. Kitartó munka árán sikerült Pest egyik legszínvonalasabb klubjává fejleszteni, ahol kizárólag a zene és a szakmai minőség a fontos.
A nagy népszerűségnek örvendő jazzklub az idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját! Büszkén vállalják, hogy a Jazzpresszó koncepciója azonosult a volt Dózsa, ma már Vigyázó Sándor Művelődési Ház magasra helyezett normáihoz. Az elmúlt 20 évben több mint 350 koncert zajlott a ház falai között, a szerkesztési elvek között fontosnak érezve azt, hogy a kínálatban ezen a területen is a műfaji sokszínűség érvényesüljön, valamint hogy a neves, már befutott művészek mellett lehetőséget kapjanak a tehetséges fiatalok is. Így örömmel mondható el, hogy a 20 év alatt több mint 1300 művész lépett fel a Jazzpresszoban, szinte az egész magyar zenészkör, számtalan neves külföldi sztárral együtt. A klubhoz folyamatosan kapcsolódnak különböző események: nemzetközi ütőhangszeres gálák, mesterkurzusok, kiállítások is, melyek közül a Dobosok Farsangja a maga nemében a legnagyobb Budapesten.
A klub sikeréhez és hosszú távú fennmaradásához nagyban hozzájárult Martonosi György és a jazzt szeretők lelkes kitartása, a mindenkori intézményvezetés támogató hozzáállása és a támogatók anyagi segítsége.
A 2012. szeptember 30-án, vasárnap 20 órai kezdettel tartandó jubileumi koncerten a TRIO OLAMAR ad koncertet, melyen a „Gondolatok a Bartók Zeneházban” című cd anyaga hangzik el. A trió nagy sikerrel szerepelt a Varsói Nemzetközi Jazzfesztiválon ezzel a különleges zenei anyaggal. Progresszív jazz felsőfokon!
A zenekar tagjai: Oláh Zoltán – zongora, Oláh Péter – nagybőgő, Martonosi György – dob
Oláh Zoltán köztudottan az egyik legvirtuózabb magyar zongorista, testvére Oláh Péter Japánban igen magasan rangsorolt bőgős a nemzetközi listán. Martonosi György két nagy hangszercég reprezentánsa, nemzetközileg elismert ütőhangszeres.
Mindenkit szeretettel várunk a jubileumi koncerten!
Vigyázó Sándor Művelődési Ház
Egyéb kategória