Szoborállítással emlékezik Tóth Ilonára a Bajcsy Kórház

Kontúr András szobrászművész és dr. Bodnár Attila, a Bajcsy Kórház főigazgatója a Tóth Ilona 56-os mártírról készült mellszobor agyagmintájával. 

Tóth Ilona mellszobrának felállítására készülnek a Bajcsy Zsilinszky Kórházban az 1956-os forradalom és szabadságharc közelgő 64. évfordulója alkalmából. 

Tóth Ilona szigorló orvos volt, akit az 56-os forradalom után kivégeztek. Személye az 1956 utáni megtorlások egyik szimbolikus alakja. 

A közadakozásból készülő szobor felállítását Bodnár Attila, a kórház főigazgatója kezdeményezte. A Tóth Ilona emléke előtti tisztelgést üdvözölte Wittner Mária, az 1956-os forradalom megtorlásának, a kommunista diktatúrának a halálra-, majd életfogytiglanra ítéltje. Wittner Mária Bodnár Attilával közösen fogja leleplezni október 22-én Kontúr András alkotását.

A főigazgató a napokban megtekintette a mellszobor elkészült agyagmintáját, amiről Facebook-oldalán be is számolt. Ott közölte azt is, hogy mától három ember három műszakban dolgozik azon, hogy a mű október 22-én délben felavatásra  kerülhessen a Bajcsy Zsilinszky Kórház udvarán. 

A leleplezés előtt a kórház menedzsmentje gyertyagyújtással emlékezik meg a Covid járványban elvesztett betegeiről a néhány éve – szintén az intézmény udvarán – a Bajcsy Kórházban elhunytak emlékére épített emlékműnél.

 

Tóth Ilona mellszobra közadakozásból készül. Amennyiben hozzájárulna a szobor elkészítéséhez és kihelyezéséhez, azt az alábbi számlaszámra küldött tetszés szerinti támogatásával megteheti: Kontúr András szobrászművész, MagNet Bank: 16200137-18545898-00000000

Egyéb kategória