Új röntgengép parkkal bővül a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 1.067.345.406 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült az „Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása” című pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében.
A KEOP-5.6.0/E/15-2015-0043 „Energia megtakarítást célzó fejlesztés a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben a Radiológiai géppark modernizálásával” című projekt 100%-os mértékű európai uniós támogatásból valósult meg.
Célunk az volt, hogy a meglévő, elavult, nagy energiafogyasztású röntgen berendezéseink felét fejlett technológiájú, alacsonyabb energia felhasználású berendezésekre cseréljük.
Kórházunkban és rendelőintézeteinkben összesen 29 db különböző felhasználású röntgen berendezés működik, három helyszínen, a kórház központi telephelyén, továbbá a X. és a XVII. kerületi szakrendelőkben. A berendezések kora 9 – 23 év közötti. A berendezések analóg technológiával dolgozó, nagy energiafogyasztású, nagy sugárdózist kibocsájtó berendezések. A gépek közül 12 darabot cseréltünk le, 7 db a központi telephelyen (Maglódi út 89-91.), 3 db a X. kerületi szakrendelőben (Kőbányai út 45.), és 2 db a XVII. kerületi szakrendelőben (Ferihegyi út 95. és Egészségház u. 40.). A beszerzések során digitális röntgen berendezésekkel (röntgen felvételező, röntgen felvételező-átvilágító, kórtermi mobil röntgen, sebészeti átvilágító/röntgen, mammográf) bővült kórházunk és rendelőink eszközállománya.
A berendezések 2014-ben 77 ezer esetben 146 ezer beavatkozásban működtek, és mintegy 8181 műtét elvégzésében segítettek (általános sebészet, mellkas, érsebészet, urológia, nőgyógyászat, nőgyógyászati kisműtő, császár, gége, gége/gyerek, szemészet).
Az új eszközökre a Kórház területén bruttó 640.806.186 Ft-ot költöttünk, a X, kerületi szakrendelőben bruttó 191.946.022 Ft-ot, míg a XVII kerületi szakrendelőben 229.729.538 Ft-ot.
Az új gépek használatával megszűnik a film és vegyszergyártás, amelynek következtében csökken az áram és a vízfogyasztása a Kórháznak. Az új gépek áramfogyasztása is jóval alacsonyabb elődeikénél. Ez a csökkenés havonta körülbelül 1,1 millió Ft megtakarítást jelent a kórháznak. Fontos megemlíteni, hogy a készülékeknél nem kell a szakorvos közvetlen jelenléte, távvezérléssel is feldolgozhatóak a felvételek. A digitalizálásnak köszönhetően, pedig a két rendelőben készült felvételek is bekerülhetnek a központi szerverre, ami megkönnyíti a leletek tárolását, visszakeresését.
A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet

Egyéb kategória