Újabb pályázati sikerek – 352 millió forint uniós támogatást nyert Rákosmente

\"\"

\"\" \"\" \"\" \"\"

\"\"

Ünnep a Gólyafészekben

 

Rákosmente Önkormányzata két újabb EU-s pályázatot nyert el, melynek keretében egy kerületi óvodában és egy bölcsődében nyílik lehetőség férőhelybővítésre. A KMOP-4.5.2-11-2011-0003 kódszámú a „Gólyafészek Bölcsőde kapacitásnövelő bővítése Rákosmentén” című pályázat során önkormányzatunk 152 millió forint uniós támogatást kapott, melyhez mintegy 40 millió forint önerőt biztosít. A Hétszínvirág Óvoda Újmajori utcai tagóvodájának bővítését célzó KMOP-4.6.1-11-2012-0021 kódszámú pályázat 200 millió forint támogatásban részesült, melyhez Rákosmente Önkormányzata 15 millió forint saját forrást tesz hozzá. A több, mint 400 millió forint összértékű beruházásoknak köszönhetően Rákosmentén 20 új munkahely jön létre. Riz Levente polgármester az elnyert uniós támogatás kapcsán elmondta: 2007 óta Rákosmente Önkormányzata közel 6 milliárd forintot nyert el hazai és uniós pályázatokon, ezen a téren a XVII. kerület az ország legsikeresebb települései közé tartozik.
 
A Hétszínvirág Óvoda Újmajori utcai tagóvodáját 215 millió forintos beruházás keretében bővítik, melyből 200 millió forintot tesz ki az uniós támogatás. A fejlesztés során a meglévő épület – emeletépítéssel – további három csoportszobával egészül ki, mellyel 66 új férőhely jön létre. A projekt során komplex eszközbeszerzésre kerül sor, amely magába foglalja a csoportszobák és kiszolgáló helyiségek felszerelését. A megnövekedett igényeknek megfelelően 10 új parkolóhelyet is kialakítanak az intézménynél.Az óvoda a kötelező helyiségeken túl egy egészségmegőrző célú sószobával bővül, melyet az intézménybe járó összes gyermek – 360 fő – igénybe tud majd venni.

A környezettudatosság jegyében az energiatakarékosságot a meglévő napkollektoros rendszer kibővítése és szürkevíz hasznosító rendszer szolgálja, mely az épület tetején felfogott csapadékvizet hasznosítja elsődlegesen a mellékhelyiségek vízöblítésére.
Az egyenlő esélyek biztosítása érdekében az egész épületre vonatkozó, minden fogyatékosságra kiterjedő teljeskörű akadálymentesítés történik.

A Gólyafészek Bölcsőde fejlesztésével több, mint 190 millió forint értékű beruházás valósul meg. Az Európai Unió e projekthez 152,3 millió forint támogatást biztosít. A projekt során a meglévő épület bővítésével egy új gondozási egységet, azaz két új bölcsődei csoportot alakítanak ki. Az energiatakarékosság érdekében az energetikai korszerűsítés is megtörténik – megújuló energiaforrás, napkollektor – kerül elhelyezésre.

A már meglévő 72 férőhelyszám a beruházást követően 100 főre emelkedik. A fejlesztés megvalósulását követően jól felszerelt, kibővített játszóudvar áll majd a gyermekek rendelkezésére. A pályázat keretében új eszközökkel látják az intézményt, így a bölcsőde működtetéséhez szükséges gépeket, berendezéseket és a gondozó munkához szükséges textíliákat, étkészleteket, illetve játékokat szereznek be.

A projekt végrehajtása során a bölcsődében korábban elérhető szolgáltatásokat bővítik. Bevezetik a hosszabb nyitva tartást, így reggel 6 órától este 20 óráig biztosítják a gyermekek és hozzátartozóik számára a bölcsődei szolgáltatás igénybevételét. Jelenleg a bölcsődében működik az úgynevezett „zenebölcsi foglalkozás”, ahol zenepedagógus szakember bevonásával történik a gyermekek fejlesztése. A bölcsődések egészségmegőrzését, immunerősítését, gyógyulásuk elősegítését a meglévő fény- és hangjáték funkciókkal ellátott sószoba kibővítése teszi lehetővé.

Rákosmente Önkormányzata

Egyéb kategória