Megújul az alsós udvar az Újlak iskolában

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

\"\"

Petrőczy Dániel önkormányzati képviselő

A napokban fejeződik be az a nagyszabású rekonstrukció, amely a nyár folyamán kezdődött az Újlak utcai iskola alsó tagozatos szárnya melletti udvarrészen. Amint Petrőczy Dániel, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, ez az udvar már harminchárom éve működik, s mindig is problémát jelentett, hogy itt tulajdonképpen egy nagy betonfelületről van szó, ami az idők folyamán tönkrement a rajta lévő játékokkal együtt. Az ide telepített fák is elöregedtek, életveszélyessé váltak. Így végül közbeszerzési eljárás során augusztus elején kezdődhetett meg a felújítás. A polgármester számára továbbra is fontos a kerületi iskolák állapota, ezért a jövőben sem engedik el a kezüket, függetlenül attól, hogy állami fenntartásba kerülnek. A beruházás során az egész udvarfelületet rendbe teszik: feltörték és elszállították az összetöredezett betont, az udvarfelszínt szinterezni kellett, valamint meg kellett oldani a csapadékvíz elvezetését is. Az így szükségessé vált munkálatok három fő területre oszlanak: egyrészt térkövezni kell a terület egy részét, míg egy másik része aszfaltborítást kap. De örömteli hír, hogy marad hely egy parkosított, zöld területnek is, aminek egy részét a gyerekek és tanítók együtt fogják gondozni. Ennek megvalósításával egy régóta dédelgetett, nem titkolt céljuk valósul meg, mellyel segíteni kívánják a gyermekek környezeti, esztétikai nevelését is. Ezen a részen, a termek előtt padokat is fognak elhelyezni modern, minimál stílusban. Az udvarnak azonban már van egy korábban, múlt év decemberében elkészült része is, ami egy műfüves kispálya. Ezt a gyerekek azóta is nagy örömmel használják. A teljes udvarrekonstrukció egy nagy volumenű beruházás, melynek költségei a műfüves pályáéval együtt közel 30 millió forintra rúgnak. Ezekhez a költségekhez azonban saját képviselői keretéből 500 ezer forinttal hozzájárult a körzet önkormányzati képviselője, Petrőczy Dániel, valamint 1 millió forinttal Sarkadi Nagy Adrien önkormányzati képviselő és iskolaigazgató is.
Az udvaron végzett munkák befejeztével azonban maradnak még további feladatok is. Ilyen a mintegy 100 méter hosszúságú kerítés lefestése, amit az iskola kollektívája vállalt magára közösségi munkában. A szülői munkaközösség pedig felajánlás keretében kültéri árnyékolók megvásárlását tűzte ki célul, mely a parkosított udvarrész nem térkövezett részére kerül majd. S hogy az udvarnak mely része lesz aszfaltos, zöld, illetve térkövezett, azt maga a használat döntötte el. Így a tantermekből kivezető területek térkövet kaptak, mivel nagy igénybevételnek vannak kitéve, s mintegy 450 gyerek játszik rajta naponta. Ezért nem lett volna célszerű ezt a részt zöldövezettel megszakítani. Az elöregedett, balesetveszélyes fákat viszont ki kellett vágni, s árnyékoló funkciójuk pótlására – a tervek szerint – napvitorlákat fognak majd kifeszíteni. S valamennyi munkálat befejeztével az elkészült udvar már megújulva, ám továbbra is alkalmas lesz arra, hogy itt tartsák majd az évnyitókat, évzárókat s minden más egyéb szabadtéri rendezvényt is.
Amint Sarkadi Nagy Adrien iskolaigazgató elmondta, nem ez az egyetlen olyan munkálat, ami a nyár folyamán valósul meg, hogy az új tanévet már kényelmesebb, komfortosabb feltételek mellett kezdhessék meg a gyerekek és pedagógusok egyaránt. Az udvarrekonstrukcióval párhuzamosan folyt az alsós szárnyban lévő németes részleg vizesblokkjának rendbetétele is. Ez teljes egészében önkormányzati forrásból, mintegy 9 milliós összegben valósult meg. Hangsúlyozta továbbá, hogy külön öröm számukra az, hogy a munkálatokat a tantestület saját elképzeléseinek maximális figyelembe vételével sikerült megvalósítani: az itt dolgozóknak ugyanis volt egy elképzelése, amit összeegyeztettek az önkormányzat műszaki stábjával. S ennek a remek együttműködésnek kiváló megvalósítását adta a kifogástalanul dolgozó kivitelező stáb.

Egyéb kategória