Kisebb lőszerraktárra bukkantak a XVII. kerületben

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Nyári Péter a leendő teraszalapot szemléli. Az alap mellett a túzszerészek által kivájt gödör, ahonnan a sok lőszer és a nagy mennyiségű lőpor előkerült.

Visszatérhettek otthonukba február 27-én délután annak a tizennégy XVII. kerületi családi háznak a lakói, akiknek délelőtt egy építkezésen talált szovjet lőszerek és 80 kilogrammnyi lőpor miatt kellett elhagyniuk otthonaikat.
Az előzetes információkkal szemben a Perec utcában nem csatornaépítésen, hanem egy építkezésen, a talajfelszíntől mindössze 40 centiméterre találtak három 76 milliméteres és nyolc 45 milliméteres repeszlőszer mellett 80 kilogramm, vagyis mintegy hét zsáknyi lőport, továbbá fél kilogramm vegyes gyalogsági lőszert – mondta Bátyi Edina, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs altisztje.
A tűzszerészek a szovjet gyártmányú lőszereket és a lőport központi gyűjtőhelyre szállítják – közölte Bátyi Edina, aki emlékeztetett, a mentesítés idején 100 méter sugarú körben zárták le a környéket, az utcát pedig 200 méter hosszan ürítették ki.
Eddig tartott az MTI tudósítása. A Tizenhetedik Online megkereste Nyári Pétert, aki megtalálta az első lőszert. Észlelésekor azonnal hívta a rendőrséget, a rendőrök pedig a tűzszerészeket. Nyári Péter éppen családi háza teraszának alapját ásta, amikor kibukkant a gödör oldalán egy fémtárgy. Kibontotta a földből, s így került elő az egyik 45 milliméteres repeszlőszer. A tűzszerészek később elmondták, szerencse is közrejátszott a lőszer békés felszínre hozatalában. Ha az árokásáshoz használ csákány szerencsétlenebbül találja el a lőszert, akár fel is robbanhatott volna. Mint Nyári Péternek a tűzszerészek elmondták, volt kollégájuk, akinek éppen ilyen lőszer felrobbanása okozta a halálát.
A Perec utcában szerencsére nem történt baj, a lakók visszatérhettek otthonukba.

Egyéb kategória