Egyed Katalin Sarolta az újtelepi díjazott

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

A díj átadása

\"\"

Egyed Katalin Sarolta, a díjazott

\"\"

Horváth Tamás méltató gondolatait mondja

A Rákoscsaba-Újtelepért Díj ma este talált gazdára a Diadal iskolában. Riz Levente polgármester Egyed Katalin Sarolta körzeti háziorvosi asszisztensnek nyújtotta át az elismerést.
Az átadáson jelen volt Dunai Mónika országgyűlési képviselő. A díjazott életútját Horváth Tamás alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője méltatta.
"Köszöntöm Önöket a Rákoscsaba-Újtelepért Díj átadó ünnepségén.
Külön öröm számomra, hogy évről-évre különböző szakterületek kiválóságait ismerhetjük el Rákosmente Önkormányzatának ezzel az 1999-ben alapított elismerő címével. Így például egy évvel ezelőtt egy kiváló pedagógust, aki a legfiatalabbak ízlését formálva anyanyelvünk szeretetére nevel, most pedig Egyed Katát, aki leginkább az egészségében megrendült idősebb korosztályt segíti.
Kata végtelenül szerény, zárkózott, így rövidre sikeredett beszélgetésünk során keveset engedett megismerni önmagából, ám a legfontosabbat megtudtam, megéreztem így is!  S a legfontosabb, hogy méltó helyre kerül a díj 2015-ben is.
Kata saját elmondása szerint „csak” – és ezt szeretném hangsúlyozottan idézőjelek közé tenni! — csak a munkáját végzi. S teszi mindezt olyan természetességgel, precízen, odafigyelve minden egyes betegük kérésére, kérdésére, hogy az bizony mindenki számára példaértékű. Főleg napjainkban értékelődik fel ez az odafigyelés, amikor egyre zárkózottabbá és közönyösebbé válik társadalmunk. Igenis nagy szükség van a „csak" a munkáját végző, s ezzel százaknak és ezreknek megnyugvást, hitet és gyógyulást adó körzeti háziorvosi asszisztensre, Katára.
Kata immár 20 éve dolgozik dr. Kozma Gábor háziorvos mellett, aki 2004-ben szintén díjazottunk volt. Doktor úr tömören, de velősen összefoglalta véleményét Katáról: szuper csaj — s ezzel minden elmondatott!
Kata édesanyjától örökölte természetét – családja és a betegek érdekét a sajátja elé helyezve szolgál.
Eljátszottam egy kicsit Kata nevének és foglalkozásának elemzésével.
A Kata név arra ösztönzi viselőjét, hogy együttérezzen másokkal és segítsen is rajtuk. Megvan minden képessége ahhoz, hogy egy családnak otthont adjon, és segítsen a harmóniát fenntartani, mivel rendkívül megértő, figyelmes, diplomatikus és megbocsátó.
Ha pedig az asszisztens szót vizsgáljuk meg közelebbről, azt találjuk, hogy ez a latin eredetű szó azt jelenti: jelen levő.
Nomen est omen! Vagyis nevében a sorsa! Kata szakmát választott anno, mely hivatásává lett, s most jelen van rendelési időben s azon túl a betegek életében, asszisztál, segít, támogat. Segíti és tehermentesíti az orvost, közvetít közte és a beteg között.
Kata szakmai felkészültsége megkérdőjelezhetetlen. Egészségügyi szakközépiskolai érettségijét követően körzeti szakápolói, majd E kategóriás ápolói szakképesítést szerzett. Az általa végzett munka rendkívül sokrétű, hiszen a szükséges adminisztráción túlmenően vért vesz, EKG-vizsgálatot végez, és az orvossal konzultálva kíséri figyelemmel a betegek gyógyulását.
Telefonszáma nyilvános, bármikor hívhatják őt a betegek. Ezzel Kata beengedi betegeiket a családi életébe, a szabadidejébe. S mekkora dolog ez! Sokan megtehetik, hogy kilépve munkahelyük ajtaján elfeledkezhetnek mindenről. Kata viszont ismeri annyira a betegeket, hogy telefonon, betegkarton és számítógépes nyilvántartás nélkül is tud segítséget nyújtani.
Ez óriási felelősség, melynek luxusát csak a legfelkészültebbek engedhetik meg maguknak! S óriási bizalom a betegek részéről.  Ez a bizalom és megbecsülés öltött formát akkor, amikor sokan aláírták a díjazandó személyre tett javaslatot.
Jelenlétet említettem az imént, készenlétet, odafigyelést, törődést.
Kata a családjában is a támasz szerepét tölti be, nyugodtságával, halk szavú szeretetével veszi körül férjét, Sándort és három gyermeküket, Barnabást, Zsombort és Hannát.
Kata elégedett az életével, örömmel végzi a munkáját, nem kérkedik.
A bölcsek tudnak igazán hallgatni és a legnagyobb tudással megáldottak bizonyulnak a legszerényebbnek.
A családja, a barátai nagyon sok szépet és jót mondhatnának róla. Jómagam a terület egyik önkormányzati képviselőjeként az Újtelepért, az újtelepiekért végzett munkáját ismerhettem meg. A Rákoscsaba-Újtelepért Díj méltó tükröződése annak, amit Kata jelent az itt élőknek.
Őszintén gratulálok díjazottunknak és családjának, megköszönöm mindazt, amit az Újtelepen élőkért tett és kérem, hogy a jövőben is legyen segítségünkre."

Egyéb kategória