Rákosmenti séta a mellrák ellen

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

\"\"

Dunai Mónika országgyűlési képviselő beszédét tartja

\"\"

Legéndi Veronika, az Újjászületés Alapítvány vezetője tapasztalait osztja meg a hallgatósággal

Emlőrák elleni rózsaszín szalagos, léggömbös séta zajlott tegnap délután Rákosmentén a rákosliget Gregor Iskola és a rákoskeresztúri Fő tér között. A rendezvény szervezői: az Újjászületés Alapítvány, a Magyar Rákellenes Liga Rákosmente Alapszervezete és a rákoshegyi Reménysugár Klub. Az eseményt támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A rendezvényen részt vett Szabó Tiborné és Rózsahegyi Péter önkormányzati képviselő.
A Gregor József Általános Iskola aulájába Dunai Mónika országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket.
Beszédében örömét fejezte ki, hogy a Magyar Rákellenes Liga helyi tagcsoportja, karöltve a fent említett rákosmenti civil szervetekkel, hagyományteremtő szándékkal, elkötelezetten a rákellenes küzdelem élére állt.
Október az emlőrák elleni küzdelem hónapja. Ahogy nálunk, úgy számos városban másutt is szerveztek ismeretterjesztő előadásokat és sétákat a mellrák elleni küzdelem jegyében. A rózsaszín szalagok és léggömbök olyan szimbólumok, amelyek az egész világon a rendszeres szűrésre és az önvizsgálat fontosságára hívják fel a figyelmet.
Az országgyűlési képviselő rámutatott, a mellrák kockázatának csökkentése közös ügy. Éppen ezért fontos, hogy az egészségügyi ellátórendszerrel, a Rákellenes Ligával és más civil szervezetekkel közösen segíti az információk továbbadását és beteg embertársaink rehabilitációját. Oda kell figyelni egymásra a családokban, az ismerősök körében, mindenkinek a közvetlen környezetében!
A mellrákkal szembeni sikeres küzdelem leghatékonyabb módja a megelőzés: a széleskörű felvilágosító munka, a megfelelő szűréseken való részvétel, az önvizsgálati technikák elsajátítása.
Shakespeare szerint „Testünk a kert, akaratunk a kertész."
Néha azt gondolható, látva jó példákat, hogy sokan tudnak már a természetre figyelni, óvni azt és védeni, lassan megtanulnak környezettudatosan élni. De vajon tudunk-e egészségtudatosan élni? – tette fel a kérdést Dunai Mónika.
Az egészséges életmód – a rendszeres testmozgás, a családdal aktívan eltöltött idő, a megfelelő táplálkozás és a mindennapi stressz minimalizálása – hozzájárulhat a rizikófaktorok csökkenéséhez. Érdemes az éltető művészetekhez is fordulni, az irodalom, a zene, a táncművészet erejéhez, elsajátítani olyan technikákat, amelyek hozzájárulnak a testi és lelki harmónia eléréséhez!
Francis Bacon szerint: „Helyesen tették a költők, hogy egyesítették a zenét a gyógyítással, mert a gyógyítás feladata az, hogy felhangolja az emberi test különös hárfáját."
Kapcsolódjunk be az egészségmegőrző programokba, kérdéseinkkel forduljunk bátran a betegség leküzdéséért tevékenykedő szakemberekhez és az önkéntes segítőkhöz!
A szónok továbbá felhívta a figyelmet, összpontosítsunk az egészségnevelésre, a fiatalok felvilágosítására! Karoljuk fel azokat, akiknek szükségük van segítségre! A közösség támogató erejével az egyén és a családok is erősebbek lesznek. Össze kell fogni a mellrák elleni küzdelemben! A rózsaszín szalaggal és léggömbökkel is jelezhető a támogató segítség az egészséges emberi életért, mindannyiunk egészséges jövőjéért!
Befejezésül emlékeztetett, a Rákos-patakon fölött elvezető sétával a résztvevők szinte egy könnyáradatot hagytak magunk mögött, fohászaikat, sóhajaikat pedig az ég felé küldött léggömbök viszik jelképesen a Mindenható felé. A hétköznapokban pedig, a betegség megelőzésében, a betegség alatt végig és a kezelések utáni időszakban a család, a baráti kör az, amely felbecsülhetetlen segítséget nyújthat.
A rendezvény végén a résztvevők elengedték a rózsaszín léggömböket, a rendszeres szűrés és önvizsgálat jelképeit.

\"\"

Figyelemfelhívó séta a léggömbökkel

Fotó: Mészáros Zsuzsa

\"\"

Jelképek az égben

Fotó: Mészáros Zsuzsa

Egyéb kategória