Márton nap önzetlen adakozás a Csillagszemben

\"\"

\"\" \"\" \"\" \"\"

\"\"

A megtisztulás, az önzetlenség, az adakozás fénye minden kis lélek üvegcséjében ragyogott a Csillagszem oviban tegnap este
 
Márton-napi ünnepélyt tartottak tegnap, november 8-án a Csillagszem Óvodában. Az intézmény gyerekei rövid műsort adtak, eztán az óvoda többi csoportja is csatlakozott a Márton-napi lámpás felvonuláshoz. A lámpások az égitesteket jelenítik meg. Ezek az égi erőket szimbolizálják, amelyek az emberi lélek segítségével akarnak hatni itt a földi világban. A mártoni önzetlen adakozás megélése segíti, hogy minél tisztábban éljük meg Karácsony ünnepét. A szép adventi időszakban a körzet önkormányzati képviselője, Várbíró Anita is közreműködik, hogy minél többek jussanak hozzá a gyerekek közül a karácsonyi ajándékozás örömeiben.
A Márton-napi ünnepélyen részt vett Altziebler Károly, a Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke
Szent Márton 316-ban született Savaria városában, a mai Szombathelyen. Édesapja nyomdokait követve ő is katonatiszt lett, s így bejárta a római tartományokat. Egy este kilovagolt Amiens város kapuján és meglátott egy koldust. A szegény ember láttán elszorult a szíve. Széles piros köpenyét a válláról levette, s kardjával kettévágta. Az egyik felével betakarta a koldust és köszönetet sem várva elvágatott. Márton ettől a naptól fogva nem akart többé katona lenni, hanem a szegények megsegítésére tette fel az életét. A legenda szerint Mártont jótettért püspöknek kívánták választani. A hír hallatán Márton nagyon megrémült, hisz ő egy egyszerű ember volt, tettéért nem kívánt ilyen jutalmat. Az ünnepélyes püspökké avatási ceremónia elöl egy liba ólba bújt. Amikor a nép keresni kezdte, az ólból kiszűrődő hangos gágogás elárulta hollétét.
Márton napjával kezdődik a téli időszámítás. A régi idők hiedelme szerint tilos volt ezen a napon mosni. A szokás szerint, aki Márton napján nem eszik ludat az egész évben éhezik. Ezen a napon kóstolták meg először az újbort.
1886-tól szerte a világban megemlékeznek Márton jótetteiről november 11-én. Hazánkban a német nemzetiségi intézményekben szokás erről a napról megemlékezni, az éttermek is gyakran speciális étlappal készülnek erre a napra, sőt a Szentendrei Skanzen is színes programokkal várja hétvégére az érdeklődőket. Márton napján a nagylelkűségre, az önzetlen segítségre és a felebaráti szeretetre gondolunk. Óvodánkban nagyon fontosnak tarjuk, hogy ezen értékeket közvetítsük a gyermekeknek. Óvodásaink megismerkednek Márton történetével. Márton napi énekekkel, versekkel, drámajátékkal készülnek eme jeles napra. Az előkészületek során a gyerekek szüleikkel, testvéreikkel együtt lámpásokat készítenek az óvodában. A szülők egész héten felkínálhatják egymásnak az otthon feleslegessé vált jó minőségű ruhákat. Az ünnepség napján libás süteményt készítünk, majd délután rövid előadással fogadjuk a szülőket, melyet a hagyományos lámpás felvonulásunk követ. Lámpásainkkal fényt viszünk a sötét éjszakába, ez szimbolizálja Márton tetteit, ahogy ő is fényt vitt a rászoruló emberek életébe. Büszkék vagyunk rá, hogy ünnepségünk egyre népszerűbb, az egész óvodából részt vesznek rajta a családok, sőt gyakran előfordul, hogy az utcán érdeklődők csatalakoznak hozzánk.                                                                     
Kiss Zsófia Anna,
német nemzetiségi óvodapedagógus
Egyéb kategória