A Zene Világnapján koncertet ad a Budapesti Filharmóniai Társaság Rákoshegyen is

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

A résztvevők között Láng Zsolt és Riz Levente, a II. és a XVII. kerület polgármestere
a mai sajtótájékoztatón

A zene híd, amely összeköt – vallja a Budapesti Filharmóniai Társaság, mely október 1-jén egy koncertsorozattal – négy helyszínen – várja a zeneszerető közönséget. A rendezvény a Fővárosi Önkormányzat, a II. és a XVII. kerületi önkormányzatok támogatásával valósulhat meg. Az esemény mai, szeptember 29-i beharangozó sajtótájékoztatóján Riz Levente, Rákosmente polgármestere és dr. Láng Zsolt, Budapest Főváros II. kerületének polgármestere és Győriványi Ráth György, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnök-karnagya méltatták a rendezvény jelentőségét a magyar zenei közéletben.
Első alkalommal – 2009. október 1-én – a Budapesti Filharmóniai Társaság hagyományteremtő céllal rendezte meg a kultúrtörténeti városnézésre is invitáló kamarakoncerteket. A Budapesti Filharmóniai Társaság programsorozatát 2009 óta együttműködési megállapodás keretében támogatja XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata és az itt működő Rákoshegyi Bartók Béla Zeneház, a Klebelsberg Kultúrkúria fenntartója a II. kerületi Önkormányzat, valamint a Magyar Állami Operaház. Idén a támogatók köréhez csatlakozott a Fővárosi Önkormányzat is.
Az október 1-jei hangversenyek helyszínei az 1853-ban Erkel Ferenc által alapított társaság két tiszteletbeli tagjának, Bartók Bélának és Klebelsberg Kunónak állítanak emléket. Bartók Béla 1911 és 1920 között élt a mai Rákoshegynek nevezett városrészben, utolsó magyarországi lakóhelye pedig a II. kerületi Csalán úton található, ahol jelenleg a Bartók Béla Emlékház működik.
Bartos Csaba a program szervezője köszöntőjében elmondta:„Büszkén mondhatjuk, sokan vannak, akik velünk ünnepelnek. Társrendezőik a XVII. kerület (Rákosmente) Önkormányzata, az itt működő Bartók Zeneház, az Operaház, a Bartók Emlékház, valamint a II. kerület Önkormányzatának fenntartásában működő Klebelsberg Kultúrkúria, ahol a legendás kultuszminiszternek 1928-ban, a Társaság 75 éves jubileumán elmondott szavaival kezdődik koncertsorozatunk: „sokkal nagyobb e zenekar megalapításának értéke nálunk, mint a nyugati nemzeteknél. Akkor és ott ez csak művészeti tett volt, nálunk nemzeti tett.” Ez évben társrendezőként először köszönthető Budapest Főváros Önkormányzata, amely ezzel a gesztussal kifejezi a Főváros és a Társaság 1853 óta élő, Erkel Ferenc által létrehozott kapcsolatát.”
A Budapesti Filharmóniai Társaság 2011. október 1-én rendezendő kamarakoncertjei és helyszínei:
10.00 óra – Klebelsberg Kultúrkúria (Pesthidegkút)
12.30 óra – Csalán utcai Bartók Emlékház
14.00 óra – Operaház Lotz Károly terme
18.00 óra – Rákoshegyi Bartók Zeneház
A koncertek közreműködői a Budapesti Filharmóniai Társaság tagjai és vendégei. A hangversenyek látogatása díjtalan.Egyéb kategória