Emlékfutás a különleges 11-es rúgó tiszteletére

Emlékfutás a különleges 11-es rúgó tiszteletére

Földi Csaba (képünkön) 52 éves rákosmenti hosszútávfutó tegnap tiszteletfutást végzett a Margitszigeten Antonin Panenka, a különleges 11-es rúgásáról híres cseh labdarúgó 75. születésnapja alkalmából, amelyet december 2-án ünnepelt. Az emlékfutást a Cseh Centrum egy nagyméretű cseh zászlóval támogatta, amelyet Földi Csaba a futás során magán viselt.

Emlékezetes, 1976-ban Csehszlovákia bejutott az Európa-bajnokság döntőjébe, ahol az ellenfél az NSZK volt. A mérkőzés állása a hosszabbítás után 2–2 volt, tehát a büntetők következtek. Az első hat-hat büntetőt belőtték a játékosok, majd a német kihagyta a sorost. Ha Panenka értékesíti a büntetőjét, akkor a csehek elhódítják a kupát.

Antonin fantasztikus mozdulattal juttatta a labdát a hálóba, Sepp Maier német kapusnak esélye nem volt a hárításra. Panenka csak alábökött a labdának és az bepottyant a kapuba.

Maga Panenka mondta, hogy a Bohemiansban sok éven keresztül gyakorolta ezt a mozdulatot. Soha senki nem lőtt így büntetőt azelőtt. Akkor állt elő ezzel az ötlettel, amikor büntetőket gyakorolt a kapusukkal, Zdeněk Hruškával. Végül rájött, hogy a kapus mindig vár az utolsó pillanatig, mielőtt elvégzik a büntetőt. Eldöntötte, hogy valószínűleg könnyebb gólt szerezni, hogy ha csak átemeli felette, amikor a kapus elvetődik valamelyik irányba.

Forrás: Magyar Hírlap

Tizenhetedik