Tauffer Vilmos, a nemzet zseniális nőgyógyásza 170 éve született

Tauffer Vilmos, a nemzet zseniális nőgyógyásza 170 éve született

A fertőtlenítő kézmosás megfellebbezhetetlen axiómája okán, az anyák megmentőjeként világhírnévre jutott Semmelweis Ignác árnyékában szükséges megemlékeznünk minden idők legnagyobb magyar szülész-nőgyógyász professzoráról, a 170 éve, Kolozsváron született Tauffer Vilmosról, a Budapesti (ma: Semmelweis nevét viselő) Orvostudományi Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatójáról.

Magyarországon Ő fektette le a nőgyógyászati műtéttan alapjait, nagyjából 20-30, a világon elsőként alkalmazott, hasi sebészeti, nőgyógyászati, urológiai műtéttechnikai megoldást vezetett be, Ő álmodta meg és hozta létre Budapesten a világ első intézményesített bábaképzőjét. Ennek ellenére a magyar orvostudomány, a magyar emlékezet Tauffer Vilmos szellemét, aktivitását, zsenialitását méltatlan (el)hallgatással kezeli. Ő képezte ki a XX. század elején a szakmailag meghatározó komplett magyarországi szülész-nőgyógyász osztályvezetői kart, ma Hazánkban mégis mindössze két mellszobor és egyetlen aktív, tehetséges formáció, a Tauffer Egészségügyi Szakmai Tanfolyamok létrehozóinak csapata ápolja emlékét… köszönet érte.

Tauffer professzor – szegről-végről rokonom – 1934 december 7-én hunyt el:

fejet hajtott a kortárs magyar tudományos élet minden prominense.

Hatalmas irodalmi munkássága, „politikailag nem feltétlenül korrekt” publicisztikája a „bűnös” abban, hogy a halála óta eltelt 85 év, a nácizmus és a világ-kommunizmus bukása, a magyar „rendszerváltás” sem volt elég ahhoz, hogy minden idők legnagyszerűbb magyar szülész-nőgyógyász professzora a közgondolkodás, a kollektív emlékezet szakmai-erkölcsi-etikai-társadalmi piedesztáljának az Őt megillető fokára kerülhessen.

Dr. Fenke Ferenc

Forrás: fenke.hu

Prof. Dr. Tauffer Vilmos
Tizenhetedik