Tarlós fellépése végre segíthet a ferihegyi zaj csökkentésében

\"\"

Részlet a mai Magyar Nemzetből


A HungaroControl támogatja a főváros kezdeményezését az éjszakai repülési tilalom bevezetésére. Tarlós István a Magyar Nemzetnek számolt be a repülőtér zajcsökkentése érdekében tartott keddi tárgyalásról. A főpolgármester a kerületi parkolási rendszerek és azok nyereségessége kapcsán pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatok kezében vannak a jogosítványok, amelyekhez politikai színezettől függetlenül ragaszkodnak. Lapunk azt is megtudta: a Karácsony Gergely polgármester vezette Zuglóban a súlyosan veszteséges parkolási rendszer óráinak karbantartása 134-szer annyiba kerül, mint az I. kerületben.
– Megkezdődött a főváros, a Budapest Airport és a HungaroControl vezetői közötti tárgyalási folyamat a Ferihegyi repülőtér zajcsökkentése érdekében. A HungaroControl támogatja az éjszakai repülési tilalmat, és a fővárossal együtt kezdeményeznek jogszabályi változtatást – mondta el Tarlós István a Magyar Nemzetnek. Budapest főpolgármestere hangsúlyozta: a kormány teljes mértékben partner a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre érkező és onnan induló gépek okozta problémák megoldásában.
– A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa elé is bevittük a kérdést, és itt is döntés várható a zajcsökkentéssel kapcsolatban – tette hozzá. A főpolgármester hosszú távú javaslatként fogalmazta meg, hogy a teherszállító, illetve a katonai gépek egy távolabbi repülőteret használjanak, a személyszállítás azonban nem szűnhet meg. Tarlós István rövid távú javaslata, hogy a mélyalvás időszaka alatt, éjfél és reggel 5 óra között mindenféle repülés tiltott legyen a Ferihegyi repülőtéren.
– A Budapest Air­port pozitívan áll a kéréshez, ami szerintem teljesíthető belátható időn belül – mondta. Hozzátette: a másik rövid távú cél, hogy a zajfelmérések kapcsán senki se ellenőrizze saját magát. – A vizsgálatok jogosítványát a közlekedési hatóság kezébe kellene adni. Ezzel elkerülhető, hogy a kevésbé terhelt időszakok adataival kozmetikázzák a legterheltebb, elviselhetetlen zajjal járó három órát az ebben érdekeltek – fogalmazott Tarlós István. Arra is emlékeztetett, hogy a problémák nem új keletűek. – Gyurcsány Ferenc „fődemokrata” kormányzása idején egy 75 évre szóló koncessziós szerződést kötöttek a Ferihegyi repülőtér üzemeltetésére; a légikikötőt kitelepíteni belátható időn belül lehetetlen – jegyezte meg.

Egyéb kategória