Óvjuk kutyánkat, cicánkat a szilveszteri tűzijátékok robbanásaitól

\"\"

Sok munkája volt a mentőknek, tűzoltóknak, rendőrségnek az elmúlt szilveszterkor. Többek között pirotechnikai eszközökkel összefüggő balesetekhez, kéz-, arc-, szemroncsolódásokhoz hívták őket; illetve súlyos belgyógyászati rosszullétekhez. A tűzoltók égő vagy leégett, lakhatatlanná vált házakhoz vonultak ki, például Gyomaendrődön, Szombathelyen, Budapest 18. kerületében, Fegyverneken. Sok kert is szénné égett. A rendőrség eljárásokat indított pirotechnikai eszközök szabálytalan használata miatt. 

Arról nincsenek pontos adatok, hogy hány kutyus, cica vagy más állat nyomorodott, vagy halt meg a tűzijátékozás következményeként. Azt viszont tudjuk, hogy a rémületében világgá rohant – és befogott –  kutyusok közül 3000 (!)-ben  nem találtak azonosítót. Így ők örökre elveszítették a családjukat, szeretteiket. Pedig  igazán nem tehetnek róla, hogy a gazdájuk felelőtlen; mégis nekik jut a szenvedés ! Szerencsére egyre többen vannak, akik más élőlényeket is kímélve akarják magukat jól érezni szilveszterkor. Egyre többen választják barátaikkal együtt az u.n. csendes tűzijátékokat (állatbarát tűzijátékként is árulják). Így megmarad a gyönyörű látvány és sok állatnak is segítenek !

Jó hír az emberekért, állatokért aggódók számára, hogy több városban  jelentősen korlátozták  a szilveszteri tűzijátékot állatvédelmi okból, illetve a súlyos károkat okozó tűzesetek miatt (pl. Tata, Vác). Fontos tudni, hogy a peterda birtoklása és használata viszont már évek óta tiltott ! (173/2011. (VIII.24.) Kormány rendelet;  83 § (2).)

A rakéták robbantásakor olyan – szervezetünket rendkívül károsító – anyagok kerülnek a levegőbe, mint például a stroncium, bárium-nitrát, arzén. Vagy a perklorátok, melyek súlyosan mérgező vegyületek; akadályozzák a pajzsmirigyet a növekedést és fejlődést serkentő hormonok termelésében …. (forrás: Gardenista.hu, 2018.08.20.)

Nádasné Budinszky Mária
Egyéb kategória