Letették az új kőbányai szakrendelő alapkövét

\"\"

Az időkapszula ünnepélyes elhelyéze az alapkőben. Benne egy látványtervvel, a tervrajzzal és az aznapi Magyar idők című napilap példányával. Elhelyezi: Bodnár Attila főigazgató, Kásler Miklós miniszter és Kovács Róbert, Kőbány polgármestere.

 A kormány új egészségpolitikát alapoz meg azzal, hogy a figyelem a betegségek megelőzésére irányul, a cél az, hogy a betegséget okozó tényezőket kiiktassuk az életünkből.

Ezt az emberi erőforrások minisztere mondta a X. kerületi Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet területén épülő új szakrendelő alapkőletételén pénteken.

Kásler Miklós kiemelte, a betegség helyreállítása és épp ilyen fontos, ezért költött a kormány az elmúlt években 500 milliárd forintot fordított a vidéki egészségügyi ellátás fejlesztésére. Hozzátette, az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében pedig további 700 milliárd forintos állami forrás áll rendelkezésre a közép-magyarországi régió egészségügyi ellátásának javítására. 

A miniszter kiemelte, hogy az épület, csak a szükséges feltételt jelenti, de nem elégséges, mert a gyógyítás lényege a beteg és az orvos közötti bizalmi kapcsolat. Úgy fogalmazott:

"amikor alapkövet teszünk le, az utódokra gondolunk, mint ahogy a kormány sem egy választási ciklusra tekint, amikor a fejlesztéseket elindítja, hanem 15-30 évre.”

Bodnár Attila, a kórház főigazgatója azt mondta, hogy a hétmilliárd forintból épülő szakrendelő mérföldkő a kórház és a lakosság életében.

Az új épületben 86 rendelőhelyiség kap majd helyet, és a kórházzal közös telephely nagy mértéken növeli a betegbiztonságot, hatékony betegútszervezést tesz lehetővé, és az egyszerűbb betegirányítással tovább rövidíti az intézményben amúgy sem túl hosszú várólistát.

Kovács Róbert, Kőbánya fideszes polgármestere úgy fogalmazott, az új szakrendelővel évtizedes álom válik valóra, hiszen hosszú évek óta dolgoztak azon, hogy a régi, leromlott Egészségház helyett korszerű és az itt folyó szakmai munkához méltó rendelő épüljön.

Kitért arra, hogy az önkormányzat az elmúlt években 1,5 milliárd forintot költött egészségügyi fejlesztésekre; folyamatosan újítják fel a házi orvosi rendelőket, új fogorvosi székeket szereztek be, ingyenes védőoltási programot vezettek be, van mentőállomása a kerületnek, és kiemelkedően költenek szociális- és gyógyszertámogatásra is.

A polgármester szerint az itt lakók és a kórházhoz tartozó agglomerációban élők egészségügyi ellátása nagymértékben javulni az új szakrendelő átadásával, amelyre várhatóan jövő év végén kerül sor.

Ismert, hogy szintén a Bajcsy Kórházhoz tartozó XVII. kerületi szakorvosi rendelő megújítása is folyamatban van.  Egyszerre indult a két projekt, a XVII. kerületi azonban még közel sincs ilyen előrehaladott állapotban. Információnk szerint itt alapkőletételről leghamarabb 2019. szeptemberében beszélhetünk. Az már végre eldőlt, hogy nem ráépítéssel valósul meg a fejlesztés, hanem a régi mellé egy úgy épület felhúzásával. Így ugyanis nem kell az építkezés idejére – mintegy egy évre – bezárni a kerületi egészségügyi ellátás legfőbb bázisát. A bővítés a jelenlegi szakrendelő tőszomszédságában, az autóparkoló helyén valósul meg úgy, hogy a gépkocsik ugyanúgy megállhatnak majd a területen, csak nem a felszínen, hanem a leendő épület aljában megépülő mélygarázsban.

(blogstar, Tizenhetedik Online)

Egyéb kategória