Rákoshegyi ezüst a tekézők Csapat-Európa Kupáján

\"\"

2018. október 2-6. között Bosznia-Hercegovina fővárosa, Szarajevó adott otthont a 30. Csapat-Európa Kupának, ahol a nemzeti bajnokságok ezüstérmesei mérhették össze tudásukat. 14 nemzet 22 férfi és női csapata vett részt a versenyen. Kedden az akkreditáció és technikai értekezlet mellett az ünnepélyes megnyitóra került sor.

A selejtezőt szerdán és csütörtökön rendezték, mindkét nap minden együttes három-három versenyzője gurított és az összeredményük alapján rangsorolták a csapatokat. Már az első sornál kiderült, hogy nagyon technikás, nehéz a pálya, hamar „megbünteti a rossz gurítást”. A Rákoshegyi VSE-ből Csongrádi Gyöngyi kezdett elsőként és nagyon jónak mondható 573 fával „indította be a csapatot”. Másodikként Bogoly Andrea 539 fát ért el, majd a harmadik versenyzőt Harcos Ágnest sérülés miatt le kellett cserélni, az őt váltó Soltész Katalinnal együtt 504 fát ütöttek. Az első nap után szoros csatában állt a Rákoshegyi VSE a továbbjutó helyekért, hiszen csak a legjobb 4 gárda jut a pénteki elődöntőkbe. Csütörtökön Fekete Ágnes jól és lendületesen játszott és 552 fát ért el, Rózsa-Drajkó Gabriella nagy küzdelemben 548 fáig jutott. Ekkor pengeélen táncolt a csapat, hiszen a 3-6. helyezett együttesek igen szorosan követték egymást. De Tóth Katalin fiatalos lendülettel és ellentmondást nem tűrően játszott, és 583 fás eredményével egészen a selejtező harmadik helyéig repítette a csapatot. Másnap a második helyezett német KC Schrezheim várta az elődöntőben a mieinket. A rákoshegyi lányok oroszlánként vetették bele magukat az elődöntőbe, és gyakorlatilag csak a szerencséjüknek köszönhetik a németek, hogy az első két sorban nem dőlt el matematikailag is a mérkőzés, hiszen 4 ember után 3:1-re vezettek a rákosmenti lányok több mint 100 fa előnnyel, és az egyetlen elvesztett csapatpont is mindösszesen 1 fán múlott. A meccs hátralévő része sem hozott érdemi változást, így a rákoshegyiek sima 6:2-es győzelemmel meneteltek a döntőbe, ahol a szlovén KK Triglav Kranjjal kellett az aranyéremért megküzdeni. A szombati döntőben mindkét csapaton erősen érződött a fáradtság, sok volt a pontatlan gurítás. Viszont emiatt fordulatokban gazdag és szinte a meccs végéig nyílt mérkőzést láthatott a lelkesen szurkoló publikum. Az első sorban sajnos mindkét pontot a szlovénok szerezték meg, de a második sorban a rákoshegyiek gladiátorként küzdve begyűjtötték a pontokat, így az utolsó sor 2:2-es állással és minimális fahátránnyal léphetett pályára. A befejező sor szintén ki-ki mérkőzéseket hozott, de sajnos ezúttal a szlovénok jöttek ki belőle győztesen. Elkeseredésre viszont semmi ok, mert újabb fényes nemzetközi sikert arattak a rákoshegyi lányok, hiszen a magyar csapatok közül a legfényesebb érmet sikerült megszerezniük, mellyel tovább öregbítették a klub és Rákosmente jó hírnevét.

A Csapat Európa Kupa ezüstérmes együttes tagjai: Bogoly Andrea, Csongrádi Gyöngyi, Fekete Ágnes, Harcos Ágnes (csapatkapitány), dr. Mátyás Viola, Rózsa-Drajkó Gabriella, Soltész Katalin, Tóth Katalin, Botházy Ferenc (edző), Kis Horváth István (elnök)


Rózsa Balázs

Rákoshegyi VSE

Egyéb kategória