Piláth Károly kitüntetése az Akadémián

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

A kitüntetettek között Piláth Károly 

A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében ünnepélyes keretek között adták át az idei Rátz Tanár Úr Életműdíjat november 29-én. A díjazottak között volt Piláth Károly, az ELTE-Trefort Ágoston Gyakorlógimnázium fizika, számítástechnika tanára is, aki korábban a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnáziumban tanított. Rákoscsaba-Újtelep önkormányzati képviselője.

Piláth Károly 1979-ben kémia-fizika, 2005-ben informatika szakos középiskolai tanári oklevelet szerzett. Egyetemi doktori disszertációját 1985-ben védte meg fizikából. Kezdetben fejlesztőmérnökként dolgozott, de kapcsolata abban az időben is a fizika tanításával megmaradt. Ekkor fejlesztette ki azt az oszcilloszkópot, amelynek kijelzője egy közönséges tévé volt, így azt a teljes osztály jól láthatta. Ezzel az eszközzel 1983-ban a fizikatanári ankéton II. díjat nyert.

Tanárként 1997-től a budapesti Balassi Bálint Nyolcosztályos Gimnáziumban fizikát és informatikát tanított. 2005-től az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolában oktatja a tárgyakat. 

Kezdetektől kiemelten foglalkozott a tehetséges tanulókkal, tevékenységének eredményességét bizonyítják a tanítványai által országos és nemzetközi versenyeken szerzett díjak is.

Az újítás az életeleme! Hosszú ideje dolgozik azért, hogy a számítógépet mérőeszközként lehessen használni a fizika oktatásában. Nevéhez fűződik például több, hangkártya alapú mérőprogram kifejlesztése.  Kreatív kísérletei a legnehezebb jelenségek egyszerű eszközökkel történő bemutatását segítik. 

A fizikatanári ankétok eszközkiállításainak állandó résztvevője és rendszeres díjazottja. Ötleteit megosztja a kollégákkal, honlapján letölthetővé teszi az általa írt szoftvereket. Cikkeivel jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a tanárok modern, otthon készített eszközökkel egészítsék ki szertárukat. Jelentős szerepe volt a Trefortban megvalósult Öveges-labor létrehozásában. 

Kiemelkedő szerepet vállalt a fizika népszerűsítésében is: számos rendezvényen tartott előadást, kísérleti bemutatót. Többször képviselte a magyar fizikatanárokat nemzetközi konferenciákon.

Szakmai, pedagógiai tevékenységét több díjjal is elismerték: Kiváló Feltaláló miniszteri kitüntetés, Mikola Sándor-díj, Öveges József-díj, Ericsson-díj, Innovatív Tanárok Fóruma különdíja és a Marx György által alapított Vándorplakett.

 

Piláth Károly a szakma meghatározó egyénisége, az itt felsorolt eredményei és egész eddigi pályafutása alapján egyértelműen méltó a Rátz Tanár Úr Életműdíjra.   


Egyéb kategória