Hasznos és sportos fejlesztések Rákoscsaba-Újtelepen

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

\"\"

Piláth Károly az új csapadékvízelvezető csatornánál a Bártfai utca és a Szent Imre herceg utja sarkánál

Ünnepélyes keretek között adták át augusztus 16-án Rákoscsabán, az Aranykút utcában azt a felújított játszóteret, amely közvetlen szomszédságában egy vadonatúj fitnessz-park is megépítésre került. Az esemény megnyitóján Szabácsik Gergely,  az ’Építkezek, felújítok’ országosan program vezető koordinátora elmondta, hogy a létesítmények is ennek keretében épültek meg.
Riz Levente polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy az emberi kapcsolatok elmélyítése, a közösségépítés a kerületi önkormányzat kiemelt feladatai közé tartozik. Ennek megvalósításához pedig – egyebek mellett – közösségi terekre is nagy szükség van, ahol össze lehet jönni és együtt lehet lenni a többiekkel. A közösségi terek építésében élen járó ’Építkezek, felújítok’ csapat e cél megvalósításában élen jár, amit elvégzett munkájuknál jobban semmi más nem bizonyít. Külön köszönetet mondott Rákoscsaba és Rákoscsaba-Újtelep városrész lakóinak, akik annak érdekében, hogy a lehetséges beruházás az ő lakókörnyezetükben valósuljon meg, szavazataikkal támogatták azt: Drámai küzdelemben 58 434 kattintással nyertek az újtelepiek. Ezzel is azt bizonyították, hogy adni akarnak a lakóközösségüknek, építeni akarják azt. Piláth Károly, a körzet önkormányzati képviselője pedig kiemelte, hogy e szép eredményben milyen nagy szerepet játszottak az itt élő internetező-kedvű lakók. Kiemelnénk Raffay Gábort, a Diadal Utcai Általános Iskola igazgatóját, aki folyamatosan buzdította a kerületrész lakosságát. A szavazás során voltak olyan lelkes csabai lakosok is, aki még éjszaka is nyomták a szavazatokat, az Ede utca és környéke pedig még az utolsó órákban is küzdött így az újtelepieknek az utolsó percig résen kellett lenni. A polgármester hangsúlyozta továbbá, hogy mai világunkban, amikor sokat ülünk a számítógép vagy a televízió előtt, kevés idő jut nemcsak egymásra, de a sportra is. A sport pedig nem más, mint egy lépés, egy lehetőség az egészség s így az élet felé. A létesítménnyel tehát az önkormányzat ez irányba igyekszik terelni az itt élők szabadidős életvitelét.  Azzal pedig, hogy a kondipark mellett lévő játszóteret is felújították, megteremtették a lehetőségét, hogy szülők és gyerekek egy helyen, együtt tudják egészséges módon eltölteni szabadidejüket. Az önkormányzat azonban az Aranykút utcai létesítménnyel – amely immáron a hetedik kerületszerte, s egyidejűleg épül a nyolcadik is Rákoshegyen – nem tekinti lezártnak ilyen irányú ténykedését. Sőt, a napokban megtartott rendkívüli testületi ülésen a képviselők jóváhagyták a kormány ezirányú programjában való további részvételt is. Ennek köszönhetően a jövőben további hét kondipark megépítésének örülhetnek majd a kerület lakói.
Varga Balázs, az ’Építkezem, felújítok’ program képviseletében elmondta, hogy célkitűzéseik között szerepel az emberi környezet szépítése, építése. Reményét fejezte ki, hogy a városrész lakói örömüket lelik majd a beépített tornaeszközökben. Jagodics Rita, a program egyik fő szervezője pedig azt hangsúlyozta, hogy az új létesítmény megvalósításához mindenképpen erőteljes összefogásra volt szükség, amelyben oroszlánrészt vállaltak a környék lakosai csakúgy, mint a kerületi önkormányzat. Mint elmondta, a program szervezői nem kedvelik azt a megoldást, ha az íróasztal mellől döntik el, hogy hol, mi épüljön. Ezért tartanak szavazásokat, melyek eredményeként az első ilyen létesítmény Veszprémben, majd Esztergomban, s az országban harmadikként pedig Rákoscsaba-Újtelepen épült meg. A mai napon pedig elindult az újabb szavazás, ami 2017 januárjáig tart majd. S hogy minél többen tudjanak bekapcsolódni, bővült a résztvevő városok köre is. Az ünnepség zárásaként a projekt megvalósításában részt vevő meghívottak Díszoklevelet adtak át Riz Levente polgármesternek, aki bebizonyította a XVII. kerületi közösség összetartó erejét. Egyben reményüket fejezték ki az oklevélben, hogy az öt darab fitnessz eszköz segítségével ők is hozzájárulhattak a kerület lakóinak szabadidős tevékenységéhez.
S hogy a kerületrész fejlődéséhez az önkormányzat saját forrásaiból is jelentős támogatást nyújt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Diadal utcai iskola számítógépes infrastruktúráját is fejleszti. Mint Piláth Károly, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, a tavalyi kilenc után idén további tizenhárom új táblagépet kap az iskola, amellyel lehetővé válik mobil IKT órák megtartása. Azaz ezek az órák már nem lesznek többé egy konkrét tanteremhez kötve. A civil foglalkozását tekintve tanár képviselő reményét fejezte ki egyúttal, hogy ezzel egy lépést teszünk annak irányába, hogy pár év múlva az iskolatáska mindössze néhány füzetből és egy darab táblagépből álljon csupán. A képviselő örömmel újságolta továbbá, hogy hosszú évek küzdelmei után végre sikerült megoldani egy akkut problémát jelentő csapadékvíz elvezetést is. Ennek eredményeként egy víznyelő készült a Szent Imre herceg útja – Bártfai utca kereszteződésében. A nagy esőzések alkalmával megnövekedett felszíni vizet ugyanis – a BKK-val együttműködve – sikerült a Rákos-patak vízgyűjtő területéhez elvezetni. Az elvégzett munka eredményeként az elvezető meder sem jelent már balesetveszélyt, hiszen jól látható, megfelelő magasságú védőkorlátot is építettek köré.
S hogy tovább javuljon Rákoscsaba-Újtelep orvosi ellátása is, Piláth Károly saját önkormányzati keretéből több, mint egy millió forinttal támogatja ez évben is a felnőtt és gyermek háziorvosi, valamint a védőnői rendelők felszerelésének fejlesztését.
S hogy a vigasság se maradjon ki a kerületrész életéből, szeptember 3-án az Aranykút fesztivál meghívott fellépői törik meg a szokásos békés csendet. Sokan lesznek kíváncsiak a Gezarol, a Belmondo és a MégEgyKör zenekarok műsoraira, s a késő estig tartó program a fiatalabb korosztálynak is lehetővé teszi, hogy szüleik későbbi lefekvést engedélyezzenek.
Az önkormányzati képviselő aktív kerületi munkáját dicséri az is, hogy szeptember 30-án, az országos rendezvénnyel egy időben ismét megrendezésre kerül a Maros moziban a Kutatók éjszakája. Amint elmondta, az ez évben immár harmadik alkalommal megtartandó programmal nem titkolt szándéka, hogy hagyományt teremtsen a kerületben egy olyan rendezvénnyel, amely a természettudományokat igyekszik úgymond „testközelbe” hozni az érdeklődők számára. Az idei műsorban elsőként Dr. Róka András, az ELTE tanára tart 6:30-7:30 óra között érdekes és látványos bemutatót, melyen a kémia világából láthatunk trükköket, kísérleteket. Ezt követően pedig Piláth tanár úr a fizika világába kalauzolja el az érdeklődőket olyan izgalmas és nem mindennapi kísérletekkel, amit csak nagyon ritkán lehet látni és még inkább elképzelni. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak!

\"\"

Az ünnepség zárásaként a projekt megvalósításában részt vevő meghívottak Díszoklevelet adtak át Riz Levente polgármesternek, aki bebizonyította a XVII. kerületi közösség összetartó erejét

Egyéb kategória