Zakopaneban jártak az óvodavezetők

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

A Rákosmenti Zenebarátok Egyesülete és Dely Csaba szervezésében szeptember közepén egy kellemes meleg reggelen négynapos kirándulásra indultunk a lengyelországi Zakopaneba. Megálltunk Donovalyban, majd odaérkezvén Koscielisko településre egy szép panorámás apartmanban foglaltuk el szállásunkat.
A kirándulásra, mint a kerületi óvodák vezetői meghívást kaptunk, ezért Csaba a programot úgy állította össze, hogy szakmai tapasztalatszerzésben is részünk lehessen.
A második napon ellátogattunk egy helyi állami fenntartású óvodába. Lengyelországban 1990 előtt szerkezetében és működtetésében is a magyarországihoz hasonló oktatási rendszer volt, amelynek fokozatos irányítási és fenntartási decentralizációja 1990-től kezdődött el. Az oktatás szerkezeti és tartalmi reformjával kapcsolatos elképzelések 1998-ban fogalmazódtak meg, egyrészt a közelgő uniós csatlakozás által támasztott nemzetközi elvárásokhoz való igazodás, másrészt pedig a folyamatosan csökkenő gyereklétszám következtében kialakuló hatékonysági problémák kezelése érdekében.
Az óvodavezető asszony készségesen körbevezetett bennünket az épületben. Új, modern, jól felszerelt intézményt ismertünk meg. A kiscsoportban és a nagycsoportban fogadták az óvodavezetőkből, önkormányzati dolgozókból álló delegációnkat. Érdekes volt megtapasztalni a különbségeket a két ország között. Az ötletes, gazdag dekorációval díszített csoportszobákban fénymásoló, nyomtató és interaktív tábla volt. Megállapítottuk, hogy a lengyel óvodákban több a kötött foglalkozás már a fiatalabb korosztálynál is. A nagycsoportos gyermekek a szőnyeg szélén körbeülve vártak bennünket. Az óvónéni irányításával eltapsolták a saját nevük ritmusát, majd folyamatosan cserélődő párokban jellegzetes lengyel táncot adtak elő saját éneklésükre. Zárásként asztalokhoz ültek és a dadusnéni segítségével előre kiosztott rajzlapokra színes papírból virágot ragasztottak, amit később a vendégeknek ajándékoztak.
A harmadik napon idegenvezetővel városnézésen voltunk, siklóval, ülőlifttel és gyalogosan megcsodáltuk a páratlan hegyvidéket. A 9 kilométer hosszú Koscielisko-völgy, mint a Tátra legszebb völgye sok turistát vonz. Festői rétek, meredek sziklák és az egyedülálló tájkép teszi, hogy az egyik leglátogatottabb völgy a Tátrában. Kirándulásunk legszebb élménye volt, amikor a helyi templomban a lengyel emberekkel együtt hallgattuk meg a Rákoshegyi Contrapunto Kamarakórus és a Camerata XVII. Fúvósegyüttes koncertjét. Voltunk Chocholow településen és hazafelé Szlovákiában is megálltunk. A tartalmas programok, a kellemes szállás és a helyi ételek kóstolása felejthetetlen számunkra.

A kiránduló rákosmenti óvodavezetők

Egyéb kategória