Egyházi Egyeztető Fórum – kilencedszer

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Munkatársunktól

2015. szeptember 25-én immáron kilencedik alkalommal ültek össze a Rákosmenti Egyházi Egyeztető Fórum résztvevői az Önkormányzat épületében. Riz Levente polgármester beköszöntőjében üdvözölte a megjelent egyházközségi vezetőket és képviselőket, majd röviden áttekintette az elmúlt év történéseit. Elsőként említette Snell György atya püspökké szentelését, aki harminchárom éven át szolgált Rákoskeresztúron, s akit az Önkormányzat Képviselő-testülete ebben az évben díszpolgárrá választott. Ezt követően szólt a helyi görögkatolikus egyházközséget érintő egyházjogi változásról. Ferenc pápa ez év tavaszán a hajdúdorogi püspökséget – ide tartozik a Rákoskeresztúri Görögkatolikus Paróchia is – Debrecen székhellyel metropólia, azaz főegyházmegye rangjára emelte, amely így kivált az Esztergom-Budapesti főegyházmegye joghatósága alól, és önálló egyházként közvetlenül a pápa irányítása alá tartozik. Majd egy szomorú hírrel folytatta a visszatekintést, Szabó Lajos református lelkész ez év nyarától már nem működik Rákosligeten.
2014-2015 telén, novembertől márciusig – egyedülállóként a budapesti kerületek közül – minden héten volt ételosztás a kerület szegényeinek és rászorulóinak, amelyben aktívan közreműködtek a kerületi egyházközségek is. Fejlesztésekről szólva két kerületi egyházi iskola is megújult: mind a Pál Apostol Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, mind pedig a Podmaniczky János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola komplex épület-felújításban részesült. Sikeres volt az ádventi előkészület csakúgy, mint a februárban megtartott Házasság Hete a kerületben. Riz Levente fontosnak tartotta kiemelni, hogy civil kezdeményezésre a Fackh Károly téren kálváriát fognak felállítani.
A városvezetés városfejlesztési megbeszélések során – többek között az egyházközségi vezetők közreműködésével – dolgozta ki a városfejlesztési stratégiát 2020-ig. A kerületi egyház fejlesztések sorában említette a rákosligeti katolikus közösségi ház elkészültét, ahol az elkövetkezendőkben kiállítások és közösségi programok valósulhatnak meg. A tervek szerint Rákoskerten is katolikus közösségi ház és kápolna fog épülni, és a Görögkatolikus Egyház vezetője, Kocsis Fülöp érsek-metropolita is templomépítésben kért segítséget.
A polgármester ezt követően szólt a Pünkösdi kórustalálkozó sikeréről, az augusztus 20-ai Szent István-nap méltó megünnepléséről és kenyérszentelésről, valamint a nem oly régen befejezett ligeti ökumenikus fesztivál sokakat megérintő rendezvényeiről.
A közelmúlt felidézése után a jelenre koncentrálva Riz Levente újra hívta a kerületi egyházközségek vezetői a közös ádventi gyertyagyújtásra a Fő téren, s egyben jelezte, hogy ismételten nyitott lesz a színpad az egyházközségek bemutatkozására (betlehemes játékok, énekkarok stb.). A szokásos évi szociális kerekasztal várhatóan október végén, november elején kerül majd megrendezésre. A korábbi évekhez hasonlóan 2015-ben is hárommillió forint az egyházak rendelkezésére áll az egyházközségek támogatására.
A polgármesteri áttekintés után a jelenlévő egyházi vezetők kötetlen formában cseréltek eszmét, észrevételeikkel, megjegyzéseikkel segítették egymás jobb megismerését.

Egyéb kategória