Tehetséggála a Kőrösiben – polgármesteri meglepetés-bejelentéssel

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

A kóruséneklés tehetségei

\"\"

Polgármesteri köszöntő

Tehetségnapi Gálaműsort tartott ma délután a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium a Vigyázó Sándor Művelődési Házban. A minden év tavaszán megtartott seregszemlén színpadra léptek az iskola kiválóságai, hogy a termet zsúfolásig megtöltő szülőknek, hozzátartozóknak bemutassák tehetségeik gyümölcseit.
Az egybegyűlteket Riz Levente polgármester köszöntötte. Beszédét Harry Potter sorsának felidézésével kezdte. Potter szülei korán meghaltak, rosszindulatú nevelőkhöz került, cselédként használták. Élete könnyen rossz irányba fordulhatott volna. Ám írója, J. K. Rowling olyan képességgel ruházta föl, amivel nemcsak magát tudta megváltoztatni, hanem voltaképpen az egész világot. Ez a képesség a tehetség vagy varázserő. A tehetség és a varázserő egy és ugyanaz. A lényeg, hogy Harry Potter jóra használja a kapott tehetségét.
Riz Levente a tehetséget ajándéknak nevezte, jelezve: nincs olyan gyerek, aki legalább egy dologban ne lenne tehetséges. A tehetség leginkább mag, amiből a gyümölcsöt kell kinevelni. Ehhez kellenek segítségek. Ilyen a szerető családi otthon vagy éppen az iskola, de legalább ilyen fontosnak ítélte a jó példaképet.  Potter példaképe Dumbledore volt, az iskolaigazgató. Olyan hiteles személységeket érdemes példaképül állítani, akik tetteit érdemes figyelni, akár követni is. 
Riz Levente utalt rá, a Körösiben a tehetség magvait nagy gondossággal nevelik gyümölcsökké. Megvan az eredménye. Öt éve Tehetségpont az iskola.
A polgármester idézte Isaac Asimovot, aki egyszer úgy fogalmazott: „Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok.” Megismételte, a magyar valóban tehetséges nép, de nagyon fontos, hogy kihozzuk belőle a legjobbat.
Riz Levente bejelentette: várhatóan hamarosan a kormány dönt arról, hogy – egyedüli budapesti kerületként, egyedüli budapesti iskolaként – jelentős, 150 millió forintos támogatást nyújt a Kőrösi Iskola felújítására. Nyáron mindenképpen elkezdődnek a munkák, amihez az önkormányzat saját erőt is hozzátesz. Így az önkormányzat az infrastruktúra fejlesztésével is szeretne hozzájárulni az iskola tehetségeinek minél hatékonyabb gondozásához – zárta gondolatait Riz Levente polgármester.

Egyéb kategória