Új Babusa-szobor bemutató

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Salamon György festőművész, Babusa János szobrászművész és Rózsahegyi Péter önkormányzati képviselő az új szobor méltatása közben

Babusa János szobrászművész nagy sikerrel mutatta be Léda című alkotását a Gózon Gyula Kamaraszínházban. A görög mitológiai alakot életnagyságban készítette. A rendezvényen Kálid Artúr színművész a Nők című verset mondta el. A rendezvényt megtisztelte Rózsahegyi Péter önkormányzati képviselő. A műalkotást Salamon György festőművész méltatta. A szobor továbbiakban is megtekinthető Babusa János műtermében, amely szintén a színház épületében található.
Léda a görög mitológiában Spárta legendás királynéja, Thesztiosz király leánya, Tündareósz király felesége. Testvére Althaia.
Zeusz szeme a halandók közül megakadt Léda szépségén, és egy nap hattyú alakjában elcsábította a királynét. Léda megijedt férje haragjától, és hogy saját lelkiismeretét rendbehozza aznap éjjel együtt hált Tündareosszal is. Hamarosan négy gyermek látta meg a napvilágot. Léda két hattyútojást szült, amiből gyermekei kikeltek. Közülük kettő Zeusztól, kettő pedig Tündareósztól származtak. Így Helené (Szép Heléna) és Polüdeukész halhatatlanok voltak, míg Klütaimnésztra és Kasztór halandók. Kasztór és Polüdeukész együtt voltak a dioszkuroszok. (A dioszkuroszok spártai királyfiak, Tündareósz király és Léda két ikerfia, Kasztór és Polüdeukész (Κάστωρ, Πολυδεύκης). Nevük azt jelenti, hogy Zeusz-fiak, mert nővéreikhez, Helenéhez és Klütaimnésztrához hasonlóan egyiküket (ez volt Polüdeukész) Zeusz nemzette, aki ezért halhatatlan lett, míg a másik, Tündareósz fia, Kasztór halandónak született.)

Egyéb kategória