Negyedszer is Kerékpárosbarát Település Rákosmente

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

A díj ünnepélyes átnyújtásának pillanata

Fotó: Horváth Tibor

Rákosmente a budapesti kerületek között egyedülálló módon immáron negyedik alkalommal érdemelte ki a Kerékpárosbarát Település kitüntetést, amelyet Riz Levente polgármester vehetett át a balatonkenesei díjátadó ünnepségen november 21-én.
„A kormány továbbra is elkötelezetten támogatja a környezetbarát közlekedési formák térnyerését, így a kerékpározás népszerűsítésében is aktívan részt vesz” – jelentette ki Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkár a Kerékpárosbarát Település és Munkahely elismerő címek díjátadó ünnepségén. A kormány tervei szerint a 2014 és 2020 közötti időszakban további jelentős beruházások várhatóak ezen a téren. Az EuroVelo 6 Rajka–Budapest szakasza és a Balatoni Bringakör komplex minőségi fejlesztése, a regionális és térségi funkciót ellátó kerékpáros létesítmények telepítése és bővítése mellett lehetőség nyílik az egyes települések, településrészek kerékpárosbarát átalakítására is. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium minden évben több kampányt szervez, amelyek során kreatív módszerekkel igyekszik népszerűsíteni a kerékpáros közlekedést. A csatlakozók növekvő száma is igazolja, hogy egyre többen ismerik fel: a tudatos járműválasztás, amelyben helyet kap a kerékpározás is, számos előnyt tartogat a biciklista és környezete számára.
Riz Levente projektoros előadásában elmondta, hogy a kerületünk régebben nem rendelkezett megfelelő kerékpáros infrastruktúrával. „Mi vagyunk a legnagyobb területű kerület, nálunk még komoly hagyománya van a kerékpárhasználatnak. Lélekszámunk 1990 óta folyamatosan emelkedik, rengeteg a fiatal, akiknek jóval nagyobb a mozgásigényük. A kerékpárosbarát jelleg Rákosmente új imázsának is fontos része lett. Mottónk a Modern Kertváros, amely annyit takar, hogy ami a városi életvitelben kedvelhető és fontos, az legyen meg nálunk is. A kertvárosi jelleg Budapesten ennyire háborítatlan formában, mint nálunk, kevés helyen élvezhető. Ehhez szervesen illeszkedik a sport és a rekreáció. Fő célunk egy összefüggő biciklishálózat megteremtése és az ehhez tartozó kiegészítő infrastruktúra kialakítása, valamint az egészséges szemléletformálás. Az elmúlt négy évben összesen 11 km kerékpárút-hálózat épült két fontos gerinc (Rákos-patak és Pesti út) mentén.
A Rákos-patak mentén megvalósítandó összefüggő kerékpárút és revitalizáció terve legalább húsz éve megszületett. Ez a hálózat a szadai forrástól egészen a Dunáig tartana. A patak menti kerékpárutunkon végig közvilágítás van, így az esti órákban is használni lehet a sétányt, ez rengeteg embert vonz. A Pesti út menti kerékpárút hivatásforgalmi céllal épült a fontos közintézmények érintésével. Ezzel azt is ki akartuk nyilvánítani, hogy az autón kívül is van élet. A két kerékpárút összekötése azt is jelenti, hogy már egy hálózatról beszélhetünk. Rákosmentén öt vasútmegálló van, amelyek mellé 2009/2010-ben P+R és fedett B+R parkolókat építettünk, utóbbiból nyolcvan darabot. Minden parkolónk térfigyelő kamerával ellátott. Célunk, hogy minél többen válasszák a közösségi közlekedést a belvárosba utazáshoz. A BKK ráhordó járatai is ezt a célt szolgálják, amelyek a vasúti menetrendhez igazodnak. Nagy esemény volt 2009-ben, hogy a MÁV és a BKV diszpécsere végre kommunikált egymással! A Népkertben kialakított BMX-pálya építésekor kikértük a bringás szervezetek szakmai véleményét is. Az iskolák mellett kerékpáros tanpályákat hoztunk létre, amely fontos a gyermekek szemléletformázásához. Nagy tervünk, hogy a jövőben elérjük a belvárost is bicikliúton, ami egy közös EU-s projekt keretében valósulhatna meg egy kiemelt kormányzati beruházás keretében.” – foglalta össze a polgármester.
Az NFM a Kerékpáros Magyarország Szövetséggel együttműködésben idén nyolcadszor hirdette meg a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely pályázatokat. A tárca az elismerésekkel arra ösztönzi az önkormányzatokat és a vállalkozásokat, hogy a megfelelő infrastruktúra kialakításával és aktív szemléletformálással tegyék vonzóbbá a biciklis közlekedést. 2014-ben összesen 30 település és 39 munkahely nyerte el és így viselheti egy éven át a „Kerékpárosbarát” címet.

Horváth Tibor

Egyéb kategória