Semjén Zsolt Kézdivásárhelyen

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszéde közben

Kili Tamás, a Hírhozó munkatársa jelenti Kézdivásárhelyről

Székelyföld céhes városában, az egykori katonanevelde előtti világháborús emlékműnél Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese jelenlétében ismét felhúzták a székely zászlókat.
Az ünnepélyes zászlófelvonásra azt követően került sor, hogy egy nappal korábban Kovászna megye prefektusa bíróságon támadta meg a rendezvényre kibocsátott városházi engedélyt, és ezzel felfüggesztette az engedély hatályát. Szombaton Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere újabb engedélyt bocsátott ki a rendezvény megtartására.
Bokor Tibor már azt követően bejelentette az eseményt, hogy május 30-án végleges táblabírósági döntés született arról, hogy kézdivásárhely főteréről, valamint az önkormányzat épületéről el kell távolítani a székely jelképeket. A polgármester ezzel nem értett egyet, mert mint mondta, a döntés sértő a székelységre nézve.
Az intézkedést követően azonban sorra jelentek meg a székely zászlók városszerte. Így számtalan székely lobogót lenget a szél olyan helyeken, ahol ezt a törvény nem tiltja. Dacolva a prefektúra átiratával, melyben a hatalom törvénytelennek minősíti a székelyzászló-felvonást, sor került az eseményre az önkormányzat szervezésében. Sőt, a polgármester annak a nagymétretű székely zászlónak az eltávolítására sem adott utasítást, melyet korábban a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom helyi szervezetének a tagjai húztak fel a Gábor Áron szobor közelében. A katonanevelde előtti aprócska térre a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület huszárjai hozták be a két hatalmas arany-kék lobogót, melyeket ünnepélyes keretek között – Semjén Zsolt és Bokor Tibor – jelenlétében vontak fel.
Semjén Zsolt ünnepi beszédében rámutatott, hogy „minden nemzeti közösséget emberi jogi szinten illet meg, hogy a saját szimbólumait szabadon használja. Az Európai Unióban nincs precedens arra, hogy nemzeti közösséget korlátozzanak a saját szimbólumainak használatában. Magyarországon a magyarországi románság olyan szimbólumokat használ, amilyeneket akar. A székelyföldi magyarságnak ki kell dolgozni a saját megmaradása érdekében az autonómia koncepciókat, és Magyarország azt fogja támogatni feltétlenül, amit önök elhatároznak.” Általános derültséget váltott ki, amikor beszéde végén Semjén románul is megköszönte a prefektusnak, hogy a rendezvény betiltásával ingyenreklámot biztosított a zászlófelvonási ünnepségnek. „Mulțumesc domnule prefect!”

Szöveg, fotó: K. T.

\"\"

Egyéb kategória