Holnap reggeltől új buszok szállítják a péceli és rákosmenti utasokat

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megrendelésére a VOLÁNBUSZ Zrt. új járműparkkal veszi át az autóbuszos közösségi közlekedés szolgáltatási feladatait a főváros forgalmában is fontos szerepet betöltő egyes agglomerációs vonalakon. Az új, alacsonypadlós és akadálymentesített járművekkel elsőként Pécel, Rákoscsaba és Rákoskeresztúr lakói utazhatnak 2014. április 26-ától a 169E nappali és a 956-os éjszakai busz vonalán – jelentette be Somodi László, a BKK vezérigazgató-helyettese ma délelőtt a Pécelen, a patinás Club 11 & Kastélyvendéglőben megtartott sajtótájékoztatón. Az eseményen részt vett Szöllősi Ferenc polgármester, illetve Egész Emil, a Volánbusz Zrt általános vezérigazgató-helyettese.
A klimatizált, környezetbarát buszok forgalomba állásával jelentősen emelkedik a szolgáltatás színvonala. A menetrendek, járatszámok és tarifák továbbra is a megszokott fővárosi BKK-rendszerbe illeszkednek majd.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Fővárosi Önkormányzat megállapodása alapján a Budapesti Közlekedési Központ közbeszerzési pályázatán nyertes VOLÁNBUSZ Zrt. 8 + 2 évre kapta meg a jogot a feladat ellátására. A társaság a péceli buszjáratok után további tíz agglomerációs vonal üzemeltetését (Budakeszi, Budaörs, Diósd, Gyál, Halásztelek, Nagykovácsi, Remeteszőlős, Solymár, Szigetszentmiklós/Lakihegy és Törökbálint) veszi át június végéig ütemezett időpontokban.
Az állami tulajdonú közszolgáltató 11 milliárd forintból összesen 167 autóbuszt szerzett be, melyek közül mintegy 150 darab áll fokozatosan forgalomba a BKK által szervezett, a főváros buszhálózatába szervesen illeszkedő elővárosi vonalakon. Az új buszok több ütemben a 13-as, a 22-es, a 64-es buszcsalád, a 38-as, a 40-es, a 40E, a 63-as, a 84E, a 88-as, a 89E, a 94E, a 140-es, a 140A, a 140B, a 169E, a 172-es, a 188E, a 218-as, a 240E, a 272-es és a 294E autóbusz vonalán és az agglomerációs éjszakai járatokon jelennek meg. A fejlesztéseknek köszönhetően nyárra minden második busz alacsonypadlós lesz Budapesten. A hétvégeken pedig már kizárólag alacsonypadlós járművek közlekednek az agglomerációs vonalakon.
A 106 darab MAN A21 Lion’s City és a 61 darab Rába-Volvo 7900 típusú autóbusz minden korszerű igénynek megfelel: a járművek teljes hosszukban alacsonypadlósak és akadálymentesítettek, kamerarendszer működik bennük, a komfortos utazást légkondicionáló is szolgálja. Az új buszok megkönnyítik az idősek, a mozgásukban korlátozottak és a babakocsis szülők közlekedését. Az akadálymentes utazást kihajtható rámpa is segíti.
A Rába-Volvo autóbuszokat a továbbfejlesztett, csökkentett kibocsátású Euro 5 EEV motorral szerelték fel. A MAN járműveket a közösségi közlekedésben Magyarországon először megjelenő, Euro 6 normának megfelelő motorral és a környezetterhelés csökkentését is segítő legkorszerűbb automata sebességváltóval gyártották. Minden harmadik új jármű beépített automata utasszámláló rendszerrel támogatja a forgalomszervezési feladatokat. A buszokat felszerelték a FUTÁR rendszerrel, az utastérben és a jármű minden oldalán elhelyezett belső és külső kijelzők folyamatosan aktuális tájékoztatást adnak a járat útirányáról és a következő megállókról.

\"\"

Somodi László, a BKK vezérigazgató-helyettese, Szöllősi Ferenc polgármester és Egész Emil, a Volánbusz általános vezérigazgató-helyettese a sajtóreggelin a Club 11-ben

A Péceli Hírek főszerkesztője a sajtótájékoztatón megkérdezte, tartja-e a BKK azt a főváros által adott ígéretet, hogy az új buszok forgalomba állása semmiféle többletköltséggel nem jár sem az utasok, sem a települések számára. Somodi László elmondta, az utasokat a változás nyomán semmiféle többletköltség nem terheli. Ugyanezt nem tudta megerősíteni a települések tekintetében. Utalt rá, az új buszok forgalomba állítása többletköltséggel jár. Hogy ebből milyen hányadot viselnek az érintett települések, viselnek-e egyáltalán valamit, egyelőre nem tudta megmondani. Jelezte, erről jelenleg folynak a tárgyalások, így a kérdés ezen részére a tárgyalások lezárulta után tud majd pontos választ adni.

Egyéb kategória