Energetikai megújítással olcsóbb lett a tízemeletesek lakásainak fenntartása

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Németh Lászlóné köszöntő beszédét mondja a megújult tízemeletesek szomszédságában. A Fő téren Tökfesztivál színesítette a mai avatóünnepet.

A „Szociális célú városrehabilitáció Rákosmentén” című európai uniós pályázat keretében elnyert forrás segítségével megújult a kerületi Fő tér mellett álló 6 tízemeletes lakótelepi társasház. A ma délutáni ünnepélyes átadáson megjelent és köszöntőbeszédet mondott Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. Jelen volt az eseményen Csomós Miklós főpolgármester-helyettes. Házigazda Riz Levente polgármester volt, aki Dunai Mónika bizottsági elnök és Horváth Tamás alpolgármester társaságában tartott a vendégek számára képzeletbeli körutazást kerületünkben. Németh Lászlóné az átadóünnepséget megelőzően látogatást tett a rákoscsabai Betlehem Óvodában, amely 2009-ben készült el, jelentős mértékben uniós forrásból valósult meg, s Budapest, de talán az egész ország legkorszerűbb gyermekintézménye.

\"\"

Németh Lászlóné gyerekek közt a rákoscsabai Betlehem Óvodában. Kifestőkönyvekkel örvendeztette meg őket, de – mint felvételünk mutatja – ő is kapott a kicsiktől ajándékot. A Betlehem Óvoda egyébiránt talán az ország legkorszerűbb gyermekintézménye.

A városközpont hat tízemeletes épületében – közel 400 lakást érintő energetikai korszerűsítés során – kicserélték a nyílászárókat, szigetelték, újrafestették a homlokzatokat, akadálymentesítették a bejáratokat. A beruházási rész 530,8 millió forintból valósult meg, melyhez az unió és a kormányzat által nyújtott támogatás 371,5 millió forint. A fennmaradó költségeket a társasházak és az önkormányzat közösen vállalták.
Az elmúlt három évben végrehajtott fejlesztések mutatják, volt értelme annak a mintegy 43 milliárd forint támogatásnak, amelyet lakossági energia-hatékonysági pályázatokra fordítottunk – hangsúlyozta beszédében a miniszter. A fejlesztések nyomán mintegy 90 ezer tonnával csökkent a háztartások széndioxid kibocsátása. Rákosmentén 400, országosan 220 ezer család élvezi ezen korszerűsítések előnyeit. A rezsicsökkentésre irányuló kormányzati intézkedések révén jelenleg tíz, hamarosan pedig mintegy húsz százalékkal lesz alacsonyabb a magyar háztartások villanyra, gázra, távhőre fordítandó kiadása. Ennek révén 80-100 ezer forint maradhat a családoknál évente.
Németh Lászlóné kiemelte, a rákosmenti fejlesztés révén a kis- és középvállalkozások mintegy másfél milliárd forint megrendeléshez jutottak. Országosan – 2010-től – ez a 116 milliárd forintot magában foglaló fejlesztési, korszerűsítési folyamat hathatósan járult hozzá ahhoz, hogy a válság után az építőipar mielőbb talpra tudjon állni. Németh Lászlóné kiemelte, a folyamat a jövőben sem szakad meg. A magyar széndioxid kvóta értékesítéséből 4200 család otthona újulhat meg, további 6,5 milliárd forintos megrendelést juttatva az építőipari vállalkozásokhoz. Meg kell tennünk mindent energiafelhasználásunk, környezetterhelésünk, következésképpen az ország energiaimport-függőségének csökkentése érdekében. Minden felújított házzal, korszerűsített fűtésrendszerrel, minden ablak- és ajtócserével közelebb jutunk ezekhez a rendkívül fontos nemzeti célokhoz – zárta gondolatait a miniszter.
Riz Levente beszédében kiemelte, e fejlesztések is hozzájárultak ahhoz, hogy Rákosmente mára maga mögött hagyja a rosszul csengő Rákosborzasztó megjelölést, s nagy léptekkel haladjon célja, a megújult, modern kertváros építése irányába. Az elmúlt évek fejlesztései ezt a célt szolgálták. Rákoskeresztúr ma már Budapest egyik legszebb, legmodernebb városközpontja. A városközpont megújítása mellett azonban nem áll meg a városvezetés. A polgármester emlékeztetett rá, hamarosan a városrészközpontokban is fejlesztések kezdődnek. Leghamarabb Rákoscsabán és Rákoskerten.
Riz Levente aláhúzta továbbá, hogy a kormány rezsicsökkentő gazdaságpolitikáját a kerület helyben az energetikai korszerűsítések támogatásával már évek óta szolgálja. Igyekezve enyhíteni azon a gondon, hogy a lakónegyedek viszonylag olcsón megvásárolható lakásai ne tartozzanak a  fajlagosan legdrágábban fenntarthat otthonok közé.

\"\"

A tökfaragók sátránál látogatóval beszélget Riz Levente polgármester, Dunai Mónika bizottsági elnök, Németh Lászlóné miniszter, dr. Fenke Ferenc és Petrőczy Dániel, Rákoskeresztúr két önkormányzati képviselője 

 

Egyéb kategória