Változások a Rákosmenti Waldorf Óvodában

  \"\"\"\"\"\" \"\"\"\"

\"\"

A Waldorf Óvoda épülete a rákoshegyi Apponyi utcában

 

Tavasszal, március táján úgy állt a dolog, hogy szeptembertől a Rákosmenti Waldorf Pedagógiai Alapítvány nem bérli tovább a XVII. kerületi Apponyi utca 7. szám alatt lévő önkormányzati épületet, amelyben óvoda működik, s a helyzet jelenlegi állása szerint változatlanul működni fog a jövőben is.
Rákosmente képviselő-testülete májusi ülésén döntött arról, hogy továbbra is biztosítja az önkormányzati tulajdonban lévő épület használatát az Apponyi utca 7. szám alatt működő Waldorf Óvoda számára. A testület ellenszavazat nélkül hozzájárult, hogy a jövőben a Rákosmenti Waldorf Pedagógiai Alapítvány helyett jogutódként a Rákoshegyi Waldorf Alapítvány legyen az intézmény fenntartója. Az előterjesztést dr. Bényi Zsolt, a körzet illetékes rákoshegyi képviselője is támogatta. A döntés előtt azonban szót kért, s elmondta, hogy a jogutódlás megváltozása mögött egy konfliktus is húzódik, ezért – álláspontja szerint – területileg illetékes képviselőként még vannak az ügyben teendői. Idézett abból a levélből, amelyet a korábbi fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke írt idén márciusban a Polgármesteri Hivatal illetékes vezetőjének. Ebben megfogalmazásra került, hogy a Rákosmenti Waldorf Pedagógiai Alapítvány az óvodánál végzett törvényességi vizsgálódása során arra a következtetésre jutott, hogy a jelenlegi óvodavezetéssel nem tud semmilyen téren azonosulni. Sem erkölcsileg, sem szakmailag. A vizsgálat nyomán fegyelmi figyelmeztetésben részesítették az óvodavezetőt, aki a törvényességi vizsgálat után nyilatkozatban jelentette be, hogy intézményvezetői megbízatásáról lemond, ugyanakkor kérte további foglalkoztatását óvodapedagógusként. 
Bényi Zsolt a májusi képviselő-testületi ülés után kereste meg szerkesztőségünket. Jelezve: levélben kérte a szülőket, s a Rákoshegyi Waldorf Pedagógiai Alapítvány, illetve a Waldorf Óvoda vezetését egy közös beszélgetésre. Íme, a levél. „Szeretném meghívni Önöket egy őszinte beszélgetésre, a Rákosmenti Waldorf Óvodában az elmúlt három évben történt eseményekkel kapcsolatban. Tudom, sokan úgy gondolják, ez a történet már véget ért, és felesleges foglalkozni vele, de a szűkebb (óvodavezetés és a szülői közösség) és a tágabb (kerületi-rákoshegyi polgárok) közösség reakcióiból érezhető, hogy nem tudják mi történt valójában, illetve számtalan egymásnak ellentmondó értesüléssel rendelkeznek. Az igazságnak nagyon sok arca van, de azért elvárható, hogy legalább némi hasonlóság legyen a kialakult képek között. Úgy gondolom, hogy egy pedagógiai intézményben történtekről tájékozódni joga, de talán kötelessége is minden szülőnek! Én is azt szeretném, ha véglegesen pont kerülne ennek az ügynek a végére, de ez csak úgy lehetséges, ha közösen lezárjuk és levonjuk a szükséges tanulságokat.”
– Sajnos a meghívottak közül csak kevesen jöttek el, pedig lett volna miről beszélni, hangsúlyozta Bényi Zsolt. – Így például az előző óvodavezetés vitatható módszereiről, a szabadságolás sajátos rendjéről, két korábbi óvónő nem éppen konfliktusmentes távozásáról. A beszélgetés – a résztvevők kis száma ellenére – nem volt haszontalan. Bényi Zsolt meggyőződése, hogy ezek után már a megnyugvás és a megbékélés időszaka következik a rákoshegyi Waldorf Óvodában. Ezt a reményt erősítheti meg a Rákoshegyi Waldorf Alapítvány jelen lévő képviselőjének zárógondolata miszerint, tulajdonképpen a törvényességi vizsgálatot követő változásoknak köszönhetően ma már az előírásoknak teljesen megfelelő az Apponyi utcai Waldorf Óvoda működése.
Egyéb kategória