Droidok (Szerkesztőségi jegyzet)

  \"\"\"\"\"\" \"\"\"\"

\"\"

A Csillagok háborúja droidjai

Heller Ágnes, Paul Lendvai és Bauer Tamás beszél a tévében az osztrák Bruno Kreisky Fórum vendégeként. Nem a rezsicsökkentés mellett érvelnek. Lényegében arról, ami 2010 előtt volt, s amit nagyon szeretnének visszaállítani: a balliberális kevesek jólétét és az országlakosok további gátlástalan fosztogatását. Visszafoglalni azokat a pozíciókat, amelyeket az 1948-as „ballépés” óta – beleértve az 1990-es rendszerváltozás utáni időket is – magukénak tudtak.
Kissé úgy érezheti az ember, mintha a Csillagok háborúja filmkockái elevenednének meg. A messzi galaxisban a kapzsi nagyvállalat robothadserege és a mögöttük rejtőzködő sötét erők le akarják igázni Naboo bolygó népét. A robotok erősnek, legyőzhetetlennek látszanak, köszönhetően a droidvezérlő hajó által kibocsátott energiáknak.
Heller, Lendvai és Bauer is droidnak tűnt föl a képernyőn. Harcosok, mint a multicégek, a bankok, az óriásmédiumok, nem egy uniós biztos, EU parlamenti képviselő. Bauer Tamás, aki nem mellesleg jelenleg a Gyurcsány-párt, azaz a Demokratikus Koalíció alelnöke például egyebek mellett ezt mondta a vitában: „Orbán olyan ember, aki a XXI. század valóságából nagyon keveset ért, vagy egyáltalán nem érti. (…) a XXI. század valósága azt jelenti, hogy komolyan együtt kell működnie a politikának és a gazdaság szereplőinek nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt.”
E szépen csomagolt mondatok valójában persze nem jelentenek mást, mint azt az óhajt, hogy hagyják meg a külföldi tőke kiváltságait, szűnjön meg a bankadó, a különadók rendszere, ezzel együtt a rezsidíjak emelkedjenek, ahogy eddig. A kiszolgáltatott munkavállalók viseljék változatlanul a közterheket, tovább súlyosítva az emberek megélhetési kilátásait.
\"\"A kommunista rendszer elleni első népfelkelés idején, amikor az NDK-ban a munkások a munkásállam ellen fordultak – 1953-ban – a baloldali Bertolt Brecht írta első felháborodásában, hogy kormánya választhatna magának másik népet. A népet azonban – mint éppen Brechttől tudjuk – nem lehet leváltani.
Valójában Baueréknak és a mögöttük álló droidvezéreknek is ez a bajuk. Tudják jól, hogy az emberek zöme okkal nem szereti őket. Ám az az egyszerű megoldás, hogy akkor a kedvükben kéne járni, nem jut eszükbe. Az nyilván túl drága, meg emberséges is lenne. Szerintük erről elég csak beszélni.
Ezért igyekeznek kínlódva ezt a helyzetet alakoskodással, kettős mércével, a pénzügyi erő fegyverének eszközével minden áron megváltoztatni.
Persze a droidoknak más harcterei is vannak. Elég az Európa Parlament (EP) utóbbi ülésére gondolni, vagy a Velencei Bizottság magyarországi látogatását felidézni. Guy Verhofstadt, a liberálisok EP frakcióvezetője a negyedik alkotmánymódosítás ürügyén simán elvenné Magyarországtól az uniós szavazati jogot. Szerinte ugyanis a 7-es cikkely alkalmazásához elég, ha felmerül  az uniós jogsértés kockázata. Hogy van-e rá bizonyíték, az egyáltalán nem fontos neki. A Velencei Bizottság látogatása során pedig a magyar tárgyalófél azt kérte, hogy a negyedik alkotmánymódosításról ne politikai, hanem jogi alapon folytasson vizsgálatot a testület. A kérés süket fülekre talált. A testület tagjai nem voltak kíváncsiak a tényekre, a tárgyaló államtitkár szerint eleve prekoncepcióval érkeztek Budapestre.
Azt már tudjuk Göncz Kinga szocialista EP képviselő nyilatkozatából, hogy „Az EU a kétharmados többség valódi ellensúlya”. S látjuk azt is, hogy a hazai szocialisták is gyorsan besegítenek, ha Brüsszelben vagy Strasbourgban szükség van némi munícióra saját nemzetükkel szemben. Mint legutóbb Szanyi Tibor és volt párttársa, Vadai Ágnes, akik ország-világ előtt annak a Viviane Reding uniós biztosnak keltek a védelmére, aki megkérdőjelezte a honi igazságszolgáltatás függetlenségét a két magyar gyereket 2002-ben halára gázoló ír Francis Ciarán Tobinra kiszabott jogerős bírói ítéletet végre nem hajtó ír álláspont ügyében.  
A droidok tehát harcban állnak. Hogy hol van a vezérlő hajó, rejtély.
Az egyik napilap munkatára azért megkérdezte az Európai Parlament ülésén Viviane Redinget, mennyiben igazak azok a híresztelések, hogy a júniusban tartandó titkos, antidemokratikus Bilderberg-csoport konferenciáján ő is képviselni fogja az Európai Bizottságot. Reding szóvivője útján közölte, meghívásáról most hall először.
A csoport tagjai egyébként nagybefolyású tudósok, üzletemberek, médiaszemélyiségek, politikusok, mint David Rockefeller vagy Henry Kissinger. De vannak köztük magyar tagok is, mint a „csomagos” Bokros Lajos vagy az ex-jegybankelnök Surányi György. Szigorúan zárt ajtók mögött és maximális védelem mellett tanácskoznak. Témáik titkosak, közleményt nem adnak ki.
A titkok legnagyobb ellensége természetesen a nyilvánosság. Ezért mindenkor különösen fontos a nemzeti kiállás az emberek, a családok érdekeinek támogatása mellett. Aktuálisan a rezsicsökkentés ügyéért. Rákosmente sok ezer, Magyarország eddig több, mint egymillió aláírása a tömeges emberi vágyak koncentrált jogállami jelképe. Becsületes, nagy erejű, hiteles erőforrás, a saját érdekünkben nyíltan megvallott többségi közakarat.
A droidokkal szemben csak ez adhat védelmet, virágzó jövőt.
Hiszen a népet – ugye – nem lehet leváltani! Legfeljebb a paullendvaik-féle „népidemokráciákban”, rövidebb-hosszabb időre.
Horváth K. József
 
Egyéb kategória