Természetvédelmi tanösvényt avattak a Zrínyiben

  \"\"\"\"\"\" \"\"\"\"

\"\"

Petrőczy Tibor igazgató megmutatja odúgyűjteményét dr.Varjuné dr.Fekete Ildikó tankerületi igazgatónak

Jeles eseményéhez érkezett az iskola környezeti nevelési programsorozata.  Dr.Varjuné dr.Fekete Ildikó tankerületi igazgató és Virág Mihály képviselő jelenlétében ma átadásra került egy madárvédelmi, természetvédelmi tanösvény. Az iskola tanulóinak énekes-verses köszöntő műsora után a megjelentek bejárták az iskola kisépületének belső udvarán elhelyezett „szabadtéri tantermet”. Megismerkedtek a kihelyezett téli etetőeszközökkel (dúcetető, ablakra helyezhető etető stb.) és a tavaszi, nyári költést lehetővé tevő odútípusokkal. A jól ismert A,B,C típusú költő odúk mellett legnagyobb érdeklődést a náddal is bevont, henger alakú, közel egy méteres kuvik odú és a falra szerelt, dobozszerű denevérodú keltette. Természetesen minden bemutatóeszközhöz tartozik egy időjárásálló anyagból készített színes bemutatótábla is. A kertekben előforduló leggyakoribb madárfajokat egy külön álló, nagyméretű, színes tábla is ismerteti a „tanösvényjárókkal”.
A madárvédelmi eszközök mellett az ösvényen megismerkedhetnek a „süntanyával”, a „darázsgarázzsal” és a kertekbe kerülő békák menedékével, búvóhelyével is. A tanári felkészülési munkát a szakirodalom mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által összeállított, minden érdeklődő számára elérhető diaanyagok is segítik. A program bemutatását – az iskola telefonján előre egyeztetett időpontban – szívesen vállaljuk. Itt szeretném megköszönni Virág Mihály képviselő támogatását, amit a program kivitelezéséhez biztosított az iskola részére.
Az átadóünnepség egyik kiemelkedő eseménye volt a Föld Napjához kapcsolódó iskolai programsorozatnak.
Az idén 31 évébe lépő Zrínyi Miklós Általános Iskola egyéni arculatának egyik fontos eleme a természet ismeretre, a természet szeretetre és a természet védelemre nevelés, oktatás. Ennek egyik elismerése volt az Örökös Ökoiskola cím elnyerése 2012-ben. Évek óta több szállal kapcsolódik intézményünk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tevékenységéhez is. Madárbarát iskola, részvétel az országos kétéltű és hüllő térképezési munkálatokban a MME keretein belül, mind-mind ékes bizonyítéka e munkakapcsolatnak.
Petrőczy Tibor
iskolaigazgató
programvezető
 
Egyéb kategória