Rendőrségi hírek — 07. 11.

\"\" \"\" \"\" \"\"
 
Rákosmente szolgálatában

Rákoskeresztúr egyik 4 szintes panelházában a kerület járőrei – lakossági bejelentés alapján – pincefeltörés közben értek tetten két férfit. A társasház egyik tulajdonosának használati tárgyait, szerszámait akarták eltulajdonítani, amit az egyik szomszéd észrevett és azonnal értesítette a hatóságot. A bűnelkövetők beismerő vallomást tettek, mely alapján sikerült beazonosítani az elmúlt időszakban általuk elkövetett pince-tároló feltöréseket.
 
A kerület egyik bevásárlóközpontjában a biztonsági szolgálat tetten érte azt a lakcímnélküli fiatalembert, aki 4 rúd téliszalámit akart fizetés nélkül az áruház területéről kivinni. A tolvaj nem először került összeütközésbe a rendőrhatósággal, ellene Budapest másik kerületében, sorozatban – kisebb értékre – elkövettet áruházi lopás miatt folyik eljárás.

A kerületi járőrök előtt sem ismeretlen XVIII. kerületi lakost fogtak el egy használaton kívüli telephelyen. A vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt többszörösen büntetett előéletű férfi azzal a szándékkal mászott be a telephelyre, hogy a keze ügyébe kerülő tárgyakat, valamint értékkel bíró szerszámokat, és műszaki berendezéseket tulajdonítson el. A betörőt a bűncselekmény befejezésében – a távfelügyeleti rendszer jelzésére – helyszínre kiérkező biztonsági szolgálat emberei akadályozták meg és a járőrök kiérkezéséig visszatartották.

Közúti gépjármű ellenőrzés, valamint alkoholszondás vizsgálatot követően állították elő Rákoscsabáról azt a XV. kerületi lakost, akinek szervezetében jelentős mennyiségű alkoholt mutatott ki a készülék. A sofőrnek, az ittas járművezetésen kívül felelnie kell azért mert, személygépkocsijával nekiütközött az utcában szabályosan parkoló másik járműnek és abban jelentős anyagi kárt okozott.

Rákosmenti rendőrök segítettek annak a kerületi lakosnak a kórházba szállításában, aki zavart idegrendszeri működése miatt nem volt hajlandó együttműködni a mentősökkel. Az idős lakos a rendőrök kérésének eleget téve végül önként beszállt a mentőautóba, így szállították őt kórházba.

Lakossági bejelentés alapján, a Pesti út külterületi részén, egy utcán fekvő ittas, agresszív személynek az elszállításához kérték a mentősök a rákosmentei rendőrök segítségét. Az önmagára is veszélyt jelentő részeg férfit a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház pszichiátriájára szállították.

Ugyancsak a mentősök kértek segítséget annak a személyi okmányokkal nem rendelkező, földön fekvő, erősen ittas, sérült ismeretlen személyazonosságú férfinak az elszállításában, akit lakossági bejelentés alapján a Pesti út – Ferihegyi út kereszteződésénél lévő buszmegállóban találtak meg. 

A kerület rendőrei Rákoskeresztúr zöldövezeti részének egyik utcájából, közterületen „tiltott kéjelgés”szabálysértéstfolytató, valamint személyi okmányokkal nem rendelkező,jászárokszállási lakost állítottak elő. Miután a hölgy személyi adatait megállapították, szabálysértés folytatása miatt 10.000.- forintos helyszíni bírsággal, valamint figyelmeztetéssel szabadon bocsátották.
Felhívjuk az ilyen, vagy ehhez hasonló, a törvény, valamint egyéb jogszabályok által „tiltott” tevékenységet folytató személyek figyelmét arra, hogy a 2012. április 16.-tól hatályos új Szabálysértési Törvény, az elődjéhez képest sokkal szigorúbban bünteti a türelmi zónán kívül, közterületen, vagy „védett környezetben”, hatósági engedély hiányában – tiltott kéjelgést – folytató tevékenységet. Továbbá felhívjuk a „szolgáltatást” igénybe vevők figyelmét arra, hogy a fenti jogszabály alapján a törvényalkotó, azokat a személyeket is szigorúbban bünteti, akik ezen „ősi” mesterséget folytató személyek szolgáltatásait igénybe veszik. A szolgáltatást igénybe vevő személy ugyanolyan mértékben büntetendő, mint a szolgáltatásra felajánlkozó személy. Tettenérés estén a kiszabható helyszíni bírság összege első alkalommal 5.000 és 50.000.- forint közötti összeg. Amennyiben a tiltott kéjelgést folytató személyt a rendőrhatóság féléven belül ismételten tetten éri a tevékenység folytatásában, úgy akár 70.000.- forint is kiszabható. Továbbá, amennyiben a rendőrhatóság a tiltott tevékenység folytatójával szemben büntető feljelentést kezdeményez, úgy a cselekmény elkövetője elzárással is büntethető.
 
Bűnügyek, melyekből okulhatunk, tanulhatunk

A kerület egyik egyházának templomkertjében üldögélt három fiatal fiú, akikbe két ismeretlen férfi minden előzmény nélkül belekötött, majd mielőtt távoztak volna, mindegyiküket még egy-egy esetben arcul is ütöttek, melyből felületi hámsérülések keletkeztek.
 
Az ELMÜ helyi szakemberei tettek feljelentést ismeretlen tettesek ellen, akik az M0-ás körgyűrűnek a kerülettel határos Tarcsai úti részénél lévő nagyfeszültségű elektromos transzformátor állomását megrongálták, abból a rézvezetékeket kiszerelték, és egyéb nemesfémet tartalmazó berendezési tárgyakkal együtt ellopták. A rongálással okozott lopási kár: kb. 3 millió forint, de ennél az összegnél nagyobb az elkövetők által okozott effektív kár, mivel helyreállítási munkálatok ideje alatt ezen a területen nem volt elektromos áram.

Kérjük a helyi lakosokat, ha, lakott területen kívül eső elhagyatott területen olyan személyekkel találkoznak, akik légvezetékekkel, vasúti, illetve közüzemi berendezésekkel gyanús körülmények között tevékenykednek, azonnal értesítsék a rendőrséget!
 
TRÜKKÖS ELKÖVETŐ !
 
A kerület egyik bevásárlóközpontjának parkolójában, a leengedett autókerekére figyelmeztette egy „jóakaró személy” azt a kerületi orvost, akit trükkös tolvajok károsítottak meg. A kerékcsere alatt – figyelmetlenségét kihasználva – ellopták a személygépkocsi hátsó ülésen hagyott irattárcáját, benne személyes irataival, bankkártyáival, orvosi pecsétnyomójával, készpénzével.
Tisztelettel felhívjuk a kerületi gépjárművezetők figyelmét arra, hogy az utóbbi időben ismét elszaporodtak a „leengedett kerékre” hivatkozással, vagy a „térképes útbaigazítás kéréssel” elkövetett trükkös lopások száma. Ha térképet lobogtató ismeretlen nemzetiségű „külföldi” állampolgár kér Önöktől útbaigazítást úgy, hogy Önöket megpróbálja háttal állítani a nyitott ajtajú személygépkocsijuknak, joggal legyenek tartózkodóak, és mielőtt bárkinek a segítségére sietnének, vagy elkezdenék az autókerék cseréjét, először minden esetben zárják kulcsra a személy vagy tehergépkocsi ajtaját.
Továbbá felhívjuk a lakosok figyelmét, hogy táskát, iratot, ne hagyjanak elől a gépkocsi ülésén, a kesztyűtartóban, mert a trükkös tolvajok, és a gépkocsi feltörők, az ilyen óvatlan gépkocsikat „keresik”. Ne könnyítsék meg a tolvajok dolgát azzal, hogy a gépkocsi utasterében felelőtlenül szemelőtt hagyják értékeiket! 
 
Rákoskerten, lakossági bejelentés alapján, egy Ford Transit kis tehergépkocsi vezetőjét és annak utasait ellenőrizték a rendőrök, mivel a fenti személyek magukat „vas felvásárlóknak” adták ki, és ezen „szolgáltatást” a gépkocsijukra szerelt hangosbemondón keresztül adták tudtára a környék lakóinak.
Felhívjuk a rákosmenti lakosok figyelmét arra, hogy utóbbi időben kerületünkben ismételten elszaporodtak, az ócskavas felvásárlóknak esetleg tűzifa- vagy burgonya árusnak magukat kiadó alkalmi személyek, akik tehergépkocsikkal járják a családi házas utcákat. Kérjük Önöket, hogy az ilyen ürüggyel becsengető személyeknek ne nyissanak ajtót, a kertbe, garázsaikba, lakásaikba ne engedjék be őket! Azonnal értesítsék a rendőrséget, akik minden esetben megteszik a szükséges intézkedéseket.

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy sürgős rendőri intézkedést igénylő bejelentéseiket – az általános segélyhívó számokon kívül – megtehetik a 253-2340 illetve a 253-2312-es telefonszámokon is, ahol nem kell hosszas kapcsolással a kezelő jelentkezésére várni!
Egyéb kategória