Értékes demonstrációs mérőműszert kapott ajándékba a Balassi!

\"\" \"\" \"\"

\"\"

Piláth Károly átadja a műszert Farkas György iskolaigazgatónak

 

Több elismerést is kapott dr. Piláth Károly fizikatanár az 55. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutatón Győrben.
Megnyerte az eszközkiállítás legjobb szemléltető eszköze készítőjének járó elismerést egy irattartóból és felmosó-vödörből készített hullámkáddal. A berendezés segítségével egy egész osztály ismerkedhet meg élményszerűen az interferencia jelenségével. Az interferencia a fizikában a hullámok találkozását jelenti. A vödörbe épített webkamerával, és egy projektor közbeiktatásával, egészen nagy méretben lehet bemutatni, tömegélménnyé lehet tenni ezt az érdekes fizikai jelenséget. A különböző interferencia jelenségek ily módon elektronikusan elmenthetők, archiválhatók, bármikor újranézhetők.
Az eszköz megalkotásáért Piláth Károly többek között egy rendkívül hasznos és értékes multifunkcionális mérőműszert kapott ajándékba a 3B Scientific cég magyarországi képviselőjétől. Ezt a fizikaoktatásban ragyogóan használható eszközt ajándékozta a tanár úr a Balassi Bálint Gimnázium fizikaszertárának.
Az eszközt május 25-én adta át Farkas Györgynek, az intézmény igazgatójának.
Az ankét más szempontból is jól sikerült kerületünk tanárának. A – a szakma és a közönség szavazatai alapján – Piláth tanár úr dobogós helyen végzett a Fizikatanárok Tíz Perces Kísérletei kategóriában, valamint elnyerte a Kossuth-díjas magyar fizikus, Marx György által alapított fizika vándorplakettet is.
– Bár ez a rangos országos győri esemény elsősorban a fizikatanárok seregszemléje volt, a magunk részéről mi is büszkék vagyunk rá, hogy a Balassi Gimnáziumot is képviselő Piláth Károly szakmai teljesítményét ilyen nagyra értékelték a fórum résztvevői – mondta a Tizenhetedik Online kérdésre Farkas György igazgató. 
Egyéb kategória