Zenéről, zenével kicsiknek és nagyoknak

\"\"\"\"\"\"

\"\"

Horváth Tamás alpolgármester köszöntőjét mondja

Sajtótájékoztatóval egybekötött zárórendezvényt tartottak a „Zenéről, zenével kicsiknek és nagyoknak” című pályázat keretében ma, február 29-én a Bartók Béla Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Az eseményen Horváth Tamás alpolgármester mondott köszöntőt.
Rákosmente Önkormányzata 2011 februárjában közel 8 millió forintot nyert zenei szakkörök megvalósítására a „Nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeinek támogatása” TÁMOP-3.2.11-es kódszámú pályázaton. A projekt keretében a Bartók Béla Alapfokú Művészetoktatási Intézmény három kerületi és egy településen kívüli iskolában, valamint egy kerületi óvodában – 2 félév alatt – intézményenként 10 zenei foglalkozást valósított meg a gyermekek számára.
A megvalósult pályázat célja az volt, hogy felkeltsék a gyerekek zenei érdeklődését, megalapozzák és növeljék a zenei ismereteket, közelebb vigyék a gyerekekhez a hangszeres zenét, elősegítsék a gyermekek kreativitásának fejlesztését, gátlásaik feloldását és magatartásuk megerősödését.
A program a magyar gyermekdalokkal, népdalokkal, népi- és hagyományos zenekari hangszerekkel hívta fel a figyelmet a régi és a modern dalok közös gyökereire, a hagyományos hangszerekre, valamint a zeneművészet fontosságára. Ennek érdekében – a projekt során – Rákosmente Önkormányzata intézményenként egy-egy 20 fős csoport számára biztosította a zenei- és hangszerismeretek emelt szintű átadását. A foglalkozásokon öt intézmény – a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola, Jókai Mór Általános Iskola, Pál Apostol Általános Iskola és Gimnázium, Békésy György Szakközépiskola (Érd), Hófehérke Óvoda – növendékei vettek részt.
A szakkörök megvalósítása kapcsán kiemelt figyelmet szenteltek a hátrányos helyzetű gyermekek oktatásának, akik számára e pályázat, a zenei neveléshez és kulturális szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés lehetőségét teremtette meg.
A program sikeres megvalósításának eredményeképpen a gyermekek megismerkedhettek a hangszereses zenével, a magyar, valamint más országok zenei kultúrájával és a foglalkozások zenepedagógiai sajátosságain keresztül segítették a jellegzetes nevelési problémákkal, tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek felzárkóztatását. Rákosmente Önkormányzata ismét sikeres projektet zárt.
 
\"\"
 
A pályázat igazi nyertesei
Egyéb kategória