Az egészségügy szolgálatában

Az egészségügy szolgálatában

Egyik szemem sír, a másik meg nevet. Meg nem erősített hírek szerint a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója, Óvári Csaba nagyobb feladatot kap. A verebek azt csiripelik, hogy pályázott a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatói tisztére, amelyet a döntőbizottság eredményesnek ítélt meg. Könnyen lehet tehát, hogy Óvári Csaba elhagyja másfél éve betöltött állomáshelyét.

Ezt számomra azért is nehéz tudomásul venni, mert rákosmenti lakos lévén ide tartozom, és itt kaptam mindig nagyszerű és szakszerű ellátást. Itt vették le a szürkehályogot a szememről, itt estem át kolonoszkópia vizsgálaton is, hogy el ne kiabáljam, kedvező eredményekkel, s a Bajcsy szakembere kezeli – ha szükséges – urológiai panaszaimat is.

Szóval számomra, mint beteg számára biztos pont volt az Óvári Csaba vezette intézmény, amely az itt közel két éve alatt rengeteget fejlődött. Számos fejlesztés valósult meg, az orvosok, ápolók szeretnek itt dolgozni, ami a meglátszik a betegek ellátási színvonalán is. Erről személyes tapasztalataimon túl a Madárdombon és környékén a barátaimtól, ismerőseimtől szerzett információim is megerősítenek.

Óváry Csaba 1994-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte orvosi diplomáját, 2000-ben szakvizsgázott neurológiából – írja az MTI. 2008–2010-ben a balassagyarmati Kenessey Albert Kórház- és Rendelőintézet orvosigazgatója, 2012–2014-ben az Országos Idegtudományi Intézet szakmai igazgatója, ezután 2018-ig az ekkor már Országos Klinikai Idegtudományi Intézet orvosigazgatója, 2018–2021-ben pedig főigazgatója volt. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház élére a visegrádi Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő főigazgatói székéből érkezik.

Kiemelt szakterületei közé tartozik a stroke-epidemiológia, a stroke-ellátás szervezése és az egészségügyi menedzsment. Jelenleg az Egészségügyi Szakmai Kollégiumok Neurológiai Tagozatának elnöke, valamint a Magyar Stroke Társaság alelnöke.

Hogy pályafutást hol folytatja, az még bizonytalan. A magam részéről örülnék és gratulálnék neki, ha előre tudna lépni, tovább tudná fejleszteni az egészségügyet, építeni saját szakmai felkészültségét. Az nemcsak neki, hanem a magyar egészségügynek is jó lenne. Munkájával így már egy egész vármegyényi magyar ember egészségét tudná szolgálni.

Ahogy mondtam az elején: egyik szemem sír, a másik meg nevet.

Horváth K. József

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Tizenhetedik