Puszipajtások

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

\"\"

Tegyünk igazságot! Fizessenek a gazdagok! – harsogja Botka kampánynyitó óriásplakátja. A szocialisták miniszterelnök-jelöltje jó szocialistához illően ismét csak zabrálásban gondolkodik, a gazdagokat akarja megfizettetni, a szegényeket pedig „megjutalmazni”. Nem lesz nehéz, mert az általa idézett felmérés szerint a társadalom kilencvenöt százaléka szegény. Ötven százaléknyi nagyon, 45 százaléka pedig annyira, hogy legfeljebb egy lakása és egy kocsija van. Hogy ezt honnan vette a felmérés, nem tudni, mindenesetre Botka ezzel számol. A „szegényeknek” akar jobblétet adni a többkulcsos adórendszerrel s a luxusadó bevezetésével, tehát adóemeléssel. Azt még nem mondta, milyen mértékben akarja lesöpörni a padlást, teljesen vagy részben, de hogy készíti a söprűt, az biztos.

Most azt mondja, hogy az így megszerzett mintegy 300 milliárd forintot a szegényekre költené. De tudjuk, hogy megy ez a baloldalon. A nyalka ígéretekből, ha kormányra kerülnének, semmi nem valósul meg. Arról nem szólva, hogy ha még adna is a szegényeknek, az a társadalom 95 százaléka számára érdemben nem lesz érzékelhető. Így a gazdagok azért dühöngenének, mert elvesznek tőlük, a szegények pedig azért, mert ígértek ugyan a szocik most is, de mégsem adtak semmit.

Emlékszünk Medgyessy Péterre, akinek nagyon tetszett 2002-ben a Fidesz lakásépítési programja. Mondta is a tévévitában Orbán Viktornak, hogy igen, a program nagyon jó, de kevés. Ők ennél többet akarnak. Aztán mikor pár tizednyi többletszavazattal sajnálatos módon kormányra kerültek – hogy csalással-e, az azóta sem derült ki, mert amint lehetett, megsemmisítették a szavazócédulákat – természetesen azonnal megfúrták a nekik egyébként „nagyon tetsző” lakásépítési programot, s leállították mindazt az orbáni kezdeményezést, amitől fejlődött az ország.

Most azonban jóval távolabb vannak a siker kapujától, mint 2002-ben voltak. Demográfiai alapon mindenképpen, hiszen ma alapvetően sokkal többen vallják magukat nemzeti érzelmű konzervatív választónak, mint tizenöt éve, a liberalizmus magyarországi virágzása idején. Ehhez jön még az ellenzéki oldalon zajló lökdösődés.

Botka a HírTv-ben tegnap végre kimondta azt, amit portálunk régóta sejt és ír, hogy nem kérdés, meglesz az összefogás a balliberális oldalon, függetlenül attól, ki mit mond ma, ki hogyan támadja a másik ellenzéki pártot. Hogy anyázza Gyurcsány Botkát és viszont.

„A liberális kis pártok abban érdekeltek, hogy a 2013-as forgatókönyv legyen. Ez arról szól, hogy sokszor mondanak nemet, hogy a végén jó drágán, mint egy zsibvásárban, igent tudjanak mondani.” – hangsúlyozta a pártvezér.

Nem ördöngős dolog kitalálni, hogy ez lesz a forgatókönyv, hiszen ez a választási rendszer logikája. „Sem külön listás, sem koordinált indulásnak nevezett őrültség nem hozhatja meg az eredményt” – érvelt Botka, aki megnyugtatott minden aggódó ellenzékit, folyamatosan tárgyalnak egymással a pártok, s az is természetes, hogy Botka Gyurcsánnyal is szóba áll. Naná, hogy puszipajtások ezek a fiúk, mi mások is lennének.

De még az összefogás sem elég, hiszen a balliberális pártok együtt is feleannyi szavazóval rendelkeznek, mint a Fidesz. Botka célja egymillió újabb választó bevonása.

Két baloldali szervezet, a Policy Solutions politikai elemző intézet a Friedrich Ebert Alapítvánnyal együttműködve készített tanulmánya megállapítja, hogy a rendszerváltás óta lezajlott választások első fordulójában a választók 30-40 százaléka, 2,4-3,2 millió ember sosem szavazott. Közülük 2 millió következetesen nem szavaz, a többiek az adott választáson maradnak távol az urnáktól. Főképp azért, mert elégedetlenek korábban támogatott pártjukkal, de nem annyira, hogy más pártra szavazzanak. Inkább el se mennek. Kérdés, hogy Botka az utóbbiak körében igyekszik-e az újabb szavazók után kutatni, vagy – amit egyelőre mindenki kizártnak tart mindkét ellenzéki oldalon – a Jobbik bevonásával.

Szerintem persze ez egyáltalán nem zárható ki, hiszen a népszerűségében a néppártosodási váltásával visszaeső Jobbik csak ilyen típusú összefogással érhet célt. A párt gazdájának, Simicska földesúrnak ugyanakkor mindenképpen győznie kell, hogy bebizonyítsa országnak-világnak, a miniszterelnökkel folytatott személyes csatáját ő fogja megnyerni. Ez pedig önmagában a Jobbikkal nem lehetséges.

Nyerni azonban együtt sem lesznek képesek. Mert maguknak akarnak nyerni, nem a népnek. Hogy nekik fizessenek a gazdagok! Mert ők így tesznek igazságot. Ez eddig is így volt, ha a ballibek voltak hatalmon, s ezután is így lenne.

A magyarok ezt jól tudják.

Egyéb kategória