Megújult Intenzív Coronaria Egységet avattak a Bajcsyban

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

\"\"

Dr. Bodnár Attila főigazgató díjak, elismerések, kinevezések átadásával köszönte meg a dolgozók egész éves áldozatos munkáját.
Külön kiemelte, hogy az új kardiológiai labor átadásával az intézmény újabb jelentős lépést tett a betegellátás színvonalának emeléséért.
A Semmelweis-napot idén június 30-án ünnepelték a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban.
A magyar egészségügy legnagyobb ünnepén átadták a felújított Intenzív Coronaria Egységet, melyben a legkorszerűbb orvos technológia eszközökkel, felkészült szakember gárdával kezelik a betegeket. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház kardiológia osztálya története során többször vállalt fel úttörő szerepet a hozzá fordulók gyógyulási esélyének javítása érdekében.
A Bajcsy-Zsilinszky Kórházért emlékéremmel kitüntettek tevékenysége meghatározó az intézmény fejlődésében. Idén ezt az életműdíjat Dr. Mészáros Zsolt sebész főorvosnak és Dr. Mályi Imre belgyógyász főorvosnak ítélték oda.
A Bajcsy-Zsilinszky Kórházért díszoklevél várományosa, aki az intézmény működését, fejlődését erkölcsi és anyagi támogatásukkal kiemelkedő mértékben segítették. Ebben az évben
Dr. Erdő Péter bíborosnak köszönték meg segítségét a kórház kápolnájának létrejöttében, illetve Dr. Pintér Lajos professzornak – miniszteri biztos, a veronai kórház nyugalmazott főorvosa, Magyarország tiszteletbeli veronai konzulja –, aki segítette olyan nemzetközi megállapodások megkötését, mellyel a kórháznak lehetősége nyílik medikai és gazdálkodási téren a fejlődésre.
A Dr. Bodnár Attila főigazgató által alapított Főigazgatói elismerő oklevelet kimagasló szakmai munkájáért 9 dolgozó, a Főigazgatói dicséretet 28 dolgozó vihette haza.
„Duplán ünnepelünk: elkötelezett dolgozóink elismerése mellett az Intenzív Coronaria Egység átadásával egy újabb lépést tett a Bajcsy-Zsilinszky Kórház a magyar egészségügyért, pácienseinkért.” – nyilatkozta dr. Bodnár Attila főigazgató.
A Bajcsy-Zsilinszky Kórház története során többször vállalt fel úttörő szerepet szív- és érrendszeri betegségek gyors és hatékony ellátása érdekében.
1969-ben Dr. Kerkovits Gyula kardiológus, a Magyar Kardiológusok Társaságának Örökös Tiszteletbeli Elnöke, az országban elsőként itt vezette be a coronariaőrző rendszert. A szívritmus zavar monitorozásával jelentősen csökkent a szívinfarktus miatti halálozás. 1977-ben költözött a korábban kápolnaként működő, jelenlegi és most felújított helyére az Intenzív Coronaria Egység.
2001-ben Dr. Zámolyi Károly, az orvostudományok kandidátusa, szív katéteres labort hozott létre, mellyel a Bajcsy-Zsilinszky Kórház első volt az országban, ahol ez szívsebészeti háttér nélkül működött. Zámolyi tanár úr vezetése alatt lett a Bajcsy Kórház Kardiológiai Osztálya a Közép Magyarországi Akut Infarktus Ügyelet aktív résztvevője. Ezen időszakban vált az Intenzív Coronaria Egységben napi rutinná a gépi lélegeztetés, az intraaortikus ballonpumpa használata és a helyben végzett haemodialysis is.
2016-ban Dr. Andrássy Péter, osztályvezető főorvos egy új műszerrel, ugyancsak házon belüli szívsebészeti háttér nélkül, bevezette a rotablációs kezelést. Ezzel az eljárással a koszorúér falában olyan meszesedések is áttörhetőek, melyek a hagyományos katéteres eszközzel már nem tehetők átjárhatóvá.
2016 júniusában Dr. Bodnár Attila főigazgató irányításával befejeződtek az Intenzív Coronaria Egység felújítási munkálatai. 8 ágyon folyamatos EKG és haemodynamikai monitorozásra, lélegeztetésre van lehetőség. Korszerű orvos technológiai eszközök, pl. keringéstámogató ballonpumpa, centrális vénás hűtő eszközök segítik a gyógyító munkát.
A Bajcsy-Zsilinszky Kórház Kardiológiai Osztálya számokban:
– évente 2.500 szív katéteres eljárás, 1.000-nél több koszorúér tágítás, 500-nál több szívizom infarktus ellátása,
– a négy hónapja indult rotablációs eljárással 16 szövődménymentes beavatkozás történt,
– évente 20.000 járó beteg, 3.700 fekvő beteg fordul meg az osztályon,
– 6 kardiológus szakorvos, 19 teljes állású és 4 félállású orvos látja el a betegeket.

Egyéb kategória