Energetikai korszerűsítés három kerületi intézményben

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Riz Levente polgármester a felújítás alatt álló Szakorvosi Rendelőintézet előtt tartotta sajtótájékoztatóját

A napokban elkezdődött három intézményt érintő energetikai beruházás Rákosmentén – jelentette be sajtótájékoztatón Riz Levente polgármester.
A három intézmény a Kőrösi Csoma Sándor Nyolcévfolyamos Általános Iskola és Gimnázium, a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium és a Szakorvosi Rendelőintézet. Az energetikai beruházás összértéke 523 millió forint.
Az energetikai fejlesztések lényege, hogy kicserélik a nyílászárókat, külső, homlokzati hőszigetelést helyeznek el, illetve rendbe hozzák a födémet. Olyan épületet alakítanak ki, amely jobban megtartja az hőenergiát, lényegesen takarékosabb, gazdaságosabb működést tesz lehetővé.
Riz Levente emlékeztetett rá, hogy a 2007-2013 közötti Európai Uniós ciklus pénzügyi zárása 2015. december 31. A kormány mindent elkövet azért, hogy az ország az utolsó eurocentig felhasználja a rendelkezésre álló pályázati kereteket.
A polgármester kijelentette, Rákosmente jó partnere a kormánynak az uniós pénzek gyors felhasználásában, határidőre történő elköltésében. A kerület önkormányzata jól szervezett project-menedzsmenttel rendelkezik, amely képes rövid időn belül lebonyolítani ilyen fejlesztéseket.
A Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium épületéről Riz levente elmondta, hogy az 1950-es években történt átadása óta jelentős korszerűsítésen nem esett át. Az intézmény a kerület legsikeresebb gimnáziuma, közte van az ország első ötven gimnáziumának. Az épület műszaki elavultságán túl ezért is nagyon fontos a tehetséggondozó intézmény felújítása. A munkálatok itt is magukban foglalják a födém, a homlokzat rendbe hozatalát, hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét. A beruházás bruttó költsége 201 millió forint, átadási határidő október 18.
A Kőrösi Csoma Sándor Nyolcévfolyamos Általános Iskola és Gimnázium esetében a főépület újul meg. Hasonló munkálatokat végeznek el rajta, mint a Balassi Gimnáziumon. A beruházás bruttó 159 millió forintba kerül.
Riz Levente részletesen szólt a Szakorvosi Rendelőintézet felújításáról és fenntartói helyzetéről is. Emlékeztetett, 2015. április 16-án az önkormányzat kezdeményezte a Szakorvosi Rendelőintézet önkormányzati tulajdonba, fenntartásba, működtetésbe való átvételét. Aláhúzta, az intézmény fenntartója jelen pillanatban is a Magyar Állam, előzőleg pedig a Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórháza volt. A Szakorvosi Rendelőintézetet 1972-ben adták át rendeltetésének, akkoriban a XVII. kerület lélekszáma 50 ezer fő volt. Azóta az épületen érdemi felújítás, beruházás nem történt, miközben a városrész lakossága megközelíti a kilencven ezret. Az épület kívül-belül elöregedett, elhasználódott, korszerűtlen.
A fenntartói jog átvételének folyamata nem záródott le. A polgármester reményének adott hangot, hogy az önkormányzat minél előbb átveheti ezt. Kiemelte, az energetikai korszerűsítés annak ellenére megindult, hogy nem Rákosmente az intézmény fenntartója. Riz Levente hozzátette, a kerületnek az a célja, hogy az épület bővítésére is sor kerüljön. Ezt KEOP-pályázatból nem lehet finanszírozni, az abból származó pénz ablakcserékre, szigetelésekre, energetikai korszerűsítésre használható fel.
Az épület fejlesztésével kapcsolatos előfeltétel, hogy elkészüljön a kerületre vonatkozó szabályozási terv, amely decemberre várhatóan hatályos lesz. A szabályozási terv az épület körüli tereket szabályozza, elsősorban a parkoló helyeket. Fontos feltétel továbbá, hogy az épület bővítése, az emeletráépítés terve jogerős építési engedéllyel rendelkezzen. A terv jelenleg készül, de addig nem tud jogerőre emelkedni, amíg a szabályozási terv nem lép hatályba. A tervek szerint 2016 első felében fog megszületni a Szakorvosi Rendelőintézetre vonatkozó jogerős építési engedély. Ezt követően lehet megcélozni az épület bővítéséhez szükséges Európai Uniós források pályázat útján való megszerzését. A fejlesztéséhez szükséges önerőt az önkormányzat költségvetésében tartalékolják. A bővítéssel megszüntethető lenne az intézmény több, hasonlóan korszerűtlen külső telephelye. Az ezekben működő szakrendeléseket is e központi épületbe lehet majd koncentrálni, ésszerűsítve a jelenlegi épület helyiségelosztását is.
Riz Levente kiemelte, a jelenleg folyó beruházás bruttó összege 162 millió forint, a munkálatokat október 18-ig kell befejezni.
A három intézmény felújítási költsége 523 millió forint, ebből uniós forrás 370 millió forint, a többit az önkormányzat saját erőből teszi hozzá.     

Egyéb kategória