Kommunizmus: az ember arcába taposó csizma

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Koszorúzás az emléktáblánál

1947. február 25-én Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát köztársaság-ellenes összeesküvés vádjával letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták. Bűne csupán annyi volt, hogy nézetei nem egyeztek a kommunista elvekkel. Húsz évre ítélték, amelyből éveket töltött a szovjet gulágon, illetve számos politikai börtönben megfordult. 1956-ban engedték haza, három évvel később meghalt.
Kovács Béla letartóztatása az első állomása volt annak a kommunista párt által eltervezett folyamatnak, amellyel Magyarországon egypárti diktatúra kiépítését valósították meg.
Az Országgyűlés 2000. június 13-án döntött arról, hogy február 25-ét teszi meg a demokratikus jogok lábbal tiprásának jelképéve, ezen a napon emlékezünk a kommunista diktatúrák áldozataira.
A Bulyovszky-háznál kezdődött a kommunizmus áldozataira való emlékezés Rákosmentén. Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Riz Levente polgármester, Fohsz Tivadar és Horváth Tamás alpolgármester, Sarkadi Nagy Adrien és Hatvani Zoltán önkormányzati képviselő megkoszorúzta az emléktáblát, amelyet a II. Világháborúban hősi halált halt katonák és a Szovjetunióba német származásuk miatt elhurcoltak és soha vissza nem tértek emlékére emeltek.
A megemlékezés a Maros moziban folytatódott, ahol levetítették Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című filmjét. Előtte Riz Levente polgármester mondott köszöntőt.
Idézte a baloldali érzelmű George Orwellt, aki a kommunista jövőt úgy írta le, hogy képzeljünk el egy csizmát, ami az ember arcába tapos és ott is marad. Azért emlékeznek ma országszerte a kommunizmus áldozataira, hogy beszélni lehessen a végtelenül gonosz eszmerendszerről, amelynek jegyében száz millió ember lelte halálát, húzta alá a polgármester.  A kommunizmust Heinrich Heine, a költő három elemre osztotta: éhezés, halál, irigység. Ez tökéletesen lefedi azt a tartalmat, ami a kommunizmus mögött van. A városvezető kiemelte, nem szabad azt a tévhitet elfogadni, hogy az eszme az jó volt, csak a megvalósítás nem. Ronald Reagen volt USA elnök szerint a kommunista az, aki olvassa Marxot és Lenint, antikommunista pedig az, aki nemcsak olvassa, hanem érti is. A kommunista eszmékből csak az a pusztítás volt levezethető, ami a XX. században végigsöpört a világban. Az utókor feladata, hogy emlékezzen az összes áldozatra, hogy soha többé ne jöhessen létre ezzel az eszmeiséggel államberendezkedés, zárta köszöntőjét Riz Levente. 

\"\"

Emlékezés a Maros moziban

Egyéb kategória