![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Gaál József ránk pillant, Guszmann János a csülökragura koncentrál. A két kukta ma kibontakoztathatta tehetségét, a „főnök” Kisújszálláson zsűrizett.
A Rákoshegyi Sokadalom egyik unikális programpontja a főzőverseny, leánykori nevén: fakanálviadal. Így volt ez ma is, a 15. jubileumi rendezvényen, amelynek megnyitója – mint arról beszámoltunk – tegnap este volt a Rákoshegyért Díj átadása tiszteletére rendezett ünnepséggel. A kitüntetett Gaál József ma a jubileumi főzőverseny versenyen kívüli résztvevője volt.
– Azért főzzük ezt a sváb csülökragut, hogy aki nem ismeri, megízlelhesse – mondta Gaál József, a Tizenhetedik Online kérdésére.
A háromtagú csapat kitűnő szakácsokból áll. A legek legje Nemeskövi Dénes, többszörös olimpiai és világbajnok mesterszakács. Két segítője pedig Gaál József és Guszmann János, akik szintén értik a főzés csínját-bínját, de nem olimpikonok, így legfeljebb „kuktáskodhatnak” Nemeskövi Dénes mellett. A szakácsolimpikon ma hiányzott a „táncból”, Kisújszálláson zsűrizett, így a „kukták” kibontakoztathatták tehetségüket.
A csapat neve Három kismalac. A név története, hogy amikor először nyertek Zalában az Országos Gasztronómiai Fesztiválon, akkor Gaál József vett a csapattagoknak egy-egy nyakláncot, medálján kismalaccal. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, de a Három kismalac csapata a megrendezett valamennyi versenyen elvitte a pálmát. A nyakláncot azóta is viselik. – Mára legfeljebb a kivénhedt vén kanokról nevezhetnénk el magunkat – mondja tréfásan Gaál József.
Hogy készül a sváb csülökragu? Paprika nélkül, zöldborssal, mustárral, kakukkfűvel ízesítve, tejföllel, tejszínnel fölengedve. Hozzá sváb gombóccal, benne barna kenyér, csipetketészta, szalonna, snidling, jól összegyúrva. Hagyományos sváb jellege ellenére szereti a magyar ember is. Az íze leginkább a borsos tokányéhoz hasonlít. – Miért ezt főzünk? – kérdez vissza Gaál József. – Mert a csülökhús olcsó, sok ember lakhat jól belőle!
Néhány lépéssel arrébb, ha nem is a veresegyházi, de hamisítatlan asszonykórus csicsereg. A tapasztalt pillangók a főszakácsot röpködik körbe, lesik minden kívánságát.
Közelebb lépve láttuk, hogy a piros-barna étel alant rotyog csak az edényben.
Lukoczki Károly fakanalával és elmaradhatatlan hölgykoszorújával hagyományos résztvevője a Rákoshegyi Sokadalomnak
– Miért ilyen kevéske a készülő pörkölt a bográcsban? – kérdeztük Lukoczki Károlyt, aki fakanalával és elmaradhatatlan hölgykoszorújával hagyományos résztvevője a Rákoshegyi Sokadalom rendezvényeinek.
– Drága a birkahús! – mondja homlokráncolva. – A minőség azonban remélhetőleg kárpótol a mennyiségért! – válaszol a főzőszenvedélyéről híres fakanálforgató.
– Mit iszol? – veszi vissza a szót Gaál József. – Kis pálinkát, sört, bort?
– Csak nagyokat nyelek, nem ihatok, kocsival vagyok, kösz! – mondom.
Kényszerhelyzetemet látva – vigasztalásképpen – egy viccel bocsát utamra.
K és G elvesztik életüket. K a Mennyországba, G a Pokolba jut. Egyszer K meglátogatja G-t a pokolban. Tátva marad a szája. Hangulatos zene, fátyolos, rendkívül csinos nők.
– Te G! Hát ez a Pokol? Ennyi gyönyörű nő?
– Parancsolj! Válassz bátran! Vonulj félre valamelyikkel!
Kisvártatva K falfehéren csapja föl a szeparé ajtaját. Feldúltan fordul barátjához.
– Na, de G! Hiába kerestem lyukat, nem találtam sehol!
– Egyiknek sincs, kedves K! Ez maga a Pokol!
– Valahogy így jártál te is az ital-kínálásommal, meg a kocsival – bocsát nevetve utamra Gaál József!
Akinek van kedve, tekintse meg a Tizenhetedik Online riportfilmjét, amelyben a Három kismalac a hajléktalanoknak főzött idén januárban. Ebben láthatják Nemeskövi Dénest, a többszörös világ- és olimpiai bajnok szakácsmestert. (Gaál József viszont ekkor volt „igazoltan” távol.)