Kozma Imre atya a húsvét üzenetéről

Kozma Imre atya

Nagypéntek csendjében az a legfontosabb, hogy belássuk: emberi élet csak Isten erőterében lehetséges – mondta Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke az M1 aktuális csatornán pénteken.
Mint mondta, Jézus hozta el az isteni erőteret, ami azt jelenti, hogy a rosszat nem rosszal viszonozza, hanem jó válasza van rá, azaz irgalmas, megbocsátó, nagylelkű és az életét adja az emberekért.
Hozzátette: az isteni erőteret az egyház őrzi és a keresztényeknek kell megjelenítenie.
Emberhez méltó életet csak akkor élhetünk, ha a rosszra jó választ tudunk megfogalmazni, ezt pedig Jézus életpéldájából tanulható meg – tette hozzá a katolikus pap. (MTI)


Jézus feltámadása óta nem céltalanul bolyong az ember

Jézus feltámadása óta nem céltalanul bolyong az ember, nem is a halálra készül, hanem Isten tervének megfelelően az élet lett útjának célja – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa közös húsvéti üzenetében, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez.
Azt írták: „Jézus az élők között jár! A feltámadott úr az úton levőknek irányt, az útnak értelmet és célt ad”.
Ennek az útnak a célja az élet. Az élet felé haladók mindennapjait nem a panasz, a nézeteltérés, a veszekedés, a befelé fordultság, a mindenben csalódás és az ellenségeskedés tölti ki. Húsvét népe a hit, a remény és a szeretet útján jár.
Kitértek arra: a keresztény élet útja tevékenység, mely fáradsággal jár. Ez az út göröngyös, olykor betegséggel, tehetetlenséggel, magánnyal, céltalansággal terhes.
„De ha beragyogja a derű, hogy Isten közelében bárki fellelheti ember voltának értékeit, értelmét és célját, akkor ez a derű a keresztény hit, értelem és kultúra forrásává válik” – fogalmaztak.
Így Jézus feltámadásának evangéliuma, jó híre az úton lévőket reménnyel töltheti el, hogy van célja útjuknak – tették hozzá.