CT-ellátás a Bajcsyban az átalakítás alatt is zavartalanul üzemel

\"\"

A CT/MR-épület felújítása alatt a magyar radiológus közösség összefogásával biztosítja a Bajcsy-Zsilinszky Kórház a komputertomográfiás ellátást. A várhatóan április közepén megnyíló új CT/MR-központba a legmodernebb diagnosztikai eszközpark kerül.

Több mint 300 beteget vizsgáltak meg az intézményben azóta, hogy február 1-jén elkezdte működését a Bajcsy-Zsilinszky Kórház mobil CT-laborja. A kórház udvarán egy kamionban működő 16 szeletes, alacsony sugárdózisú vizsgálatokra is alkalmas komputertomográf tervezett telepítésére azért volt szükség, mert január 31-én lejárt a közreműködő szolgáltató 10 éves szerződése. Magyarországon az elsők között valósították meg azt a Nyugat-Európában bevett módszert, amelyben a kórház új radiológiai központjának kialakításáig mobil berendezés üzemel. Az új berendezések telepítése nyolc hétig tart.

A z intézmény számára 2008-ban előnytelenül megkötött szolgáltatói szerződés helyett az ősz folyamán nyílt közbeszerzési eljárással új közreműködő szolgáltatót választott az intézmény, amely április közepén helyezi üzembe csúcskategóriás, 128 szeletes CT-berendezését és MR-berendezését. Míg a korábbi szolgáltató a radiológia üzemeltetéséből a kórházhoz érkező teljes bevételt megkapta, az új, sokkal kedvezőbb közreműködői szerződés alapján a jövőben minden 4 forintból 1 az intézménynél marad, és a betegellátás színvonalát javítja.

„Intézményünk köszöni a hozzánk látogató betegek, a kőbányai lakosság türelmét és bizalmát, amivel az átalakítást fogadták. Betegeink számára a sürgősségi ellátáshoz kapcsolódó CT-diagnosztikát folyamatosan biztosítjuk, az elmúlt három hétben több mint 300 beteget vizsgáltunk meg, minden zökkenő nélkül” – fejtette ki dr. Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója. – „Nem túlzás azt állítani, hogy ebben az átmeneti időszakban a magyar radiológusok teljes közössége összefogott, hogy zavartalanul biztosítsuk a képalkotó diagnosztikai ellátást, míg a telepítés megvalósul.”

A kórház rendelkezésére álló teleradiológiai módszerrel több állami kórház és egyetemi radiológiai klinika munkatársai vállalnak ügyeletet az átmeneti időszakban, hogy a gyors diagnosztikai ellátást biztosítsák. A CT-kamionban a sürgősségi és klinikai osztályokról érkező fekvőbetegeket is meg tudják vizsgálni, csupán a megszokottnál keskenyebb hordágyon kell őket feltolni a CT-berendezéshez vezető rámpán.

„Nem feledkeztünk meg a járóbetegeinkről sem, akiket egy belvárosi CT/MR-központban február elseje óta már azzal a legmodernebb radiológiai technológiával vizsgálnak meg, mint amilyen áprilisban érkezik hozzánk” – nyilatkozta Bodnár Attila. – „Az új radiológiai technológia sokkal gyorsabb, betegeink sugárterhelését csökkenti, ráadásul lehetővé teszi a gyors szív-CT diagnosztikát is, amire intézményünk megerősített intervenciós kardiológiai profilja miatt nagy szükségünk van. Ennek köszönhető, hogy már februárban is több járóbeteget fogunk vizsgálni, mint a korábbi szolgáltató, ezzel is hozzájárulva a CT/MR előjegyzési lista csökkenéséhez.”

Az azonnali diagnosztikai ellátásban természetesen részt vesznek a kórház közalkalmazott radiológus munkatársai is, akik több éjszakai műszakban a helyszínről támogatják a CT-diagnosztikai ellátást. Sőt, az új CT/MR-központ létesítése segít abban, hogy az intézmény magyar radiológus orvosokat csábítson haza külföldről: februártól egy angliai intézményben dolgozó, tudományos minősítésű radiológus főorvos vezeti a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Radiológiai Osztályát.