Advent Rákosmentén

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Közös fadíszítés Szűcs Magdolnával

\"\"

Meggyullad az első adventi gyertya

\"\"

Egyházi képviselők köszöntik az adventet

\"\"

Balázs Fecó a színpadon

A karácsonyi készülődés jegyében telt Advent első hétvégéje a rákosmenti Fő téren is. Pénteken felállították a kerület karácsonyfáját, délután pedig Riz Levente polgármester hathatós közreműködésével fel is díszítették azt. A szombat esti sötétedéskor a polgármester meggyújtotta Advent első gyertyáját, melyet számos, a díszbe öltöztetett téren ünneplő rákosmenti polgár kísért figyelemmel.
Az idei év karácsonyfájának külön érdekessége, hogy Szlovákia érintésével egyenesen a kerületi Háromdobos utcából érkezett. S hogy ez a földrajzi csoda hogyan történhetett meg, azt Szűcs Magdolna, a fát a kerületnek felajánló büszke tulajdonos mesélte el. Mint mondotta, 45 évvel ezelőtt édesanyjával egy magas-tátrai kirándulás alkalmával öt darab, papírzsebkendőbe csomagolt pici fenyőmagoncot hoztak magukkal Szlovákiából, nem éppen a legtörvényesebb módon át a magyar határon. Itthon aztán elültették őket, amiből három meg is fakadt. Ezek egyike a jelenleg a téren büszkélkedő példány, amely időközben akkorára nőtt, hogy veszélyeztette a Háromdabas utcai telken álló épületeket. Alsó ágainak átmérője mintegy 5 méter, magassága pedig 10-12 méterre is rúghat. A felajánlást az önkormányzatnál ő tette még a nyáron, s nagyon örül, hogy adhat valamit ő is a nemzetnek: egy olyan fát, ami még a történelmi Magyarország területéről származik.
Az adventi program első szombatján az ünnepi rendezvénysorozat nyitó vendége Balázs Fecó volt. Az ő egyik immár klasszikussá vált, Cserháti Zsuzsával közösen énekelt dalának néhány sorával kezdte ünnepi köszöntőjét Riz Levente polgármester. Eszerint „Kicsit számolunk megint, kicsit változunk megint, elfáradt egy másik év.” Mint mondotta, még egészen élénken emlékszik a tavalyi gyertyagyújtásra. Pedig azóta sok minden történt a világban, s elvesztettünk sok neves embert is. De számos szép is ért bennünket, mint például a Rióban szerzett nyolc olimpiai aranyérem, vagy a sikeres magyar szereplés a Futball Európa Bajnokságon. Időnként ezért álljunk meg egy kicsit és merevítsük ki a pillanatot: erre valók az ünnepek. Ilyenkor állítsuk meg a szépet az elmúlásban, amiről tulajdonképpen az Advent is szól.
A Fő téri rendezvénysorozatnak is ez a célja, mely immáron hat éve örvendezteti meg a kerületieket. S ez volt az önkormányzat egyik célkitűzése akkor is, amikor az addig buszmegállóként működő teret átépíttette: hogy legyen közös tér, ahol együtt élhetjük meg a szépet.