Új kutyafuttató a Gyökér utcában

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Kutyabemutató az avatáson

\"\"

Riz Levente polgármester köszöntője az avatáson. Mellette dr. Rúzsa Ágnes jegyző

Rákosmente képviselő-testülete ez év tavaszán döntött a ’Rákosmente állatbarát kerület’ program beindításáról. Ennek keretében november 22-én adták át a Gyökér utcában azt a kutyafuttatót, amely sorrendben a Borsó utcában megépültet követi. Hamarosan pedig a Diadal utca környékén élő kutyás gazdák is ilyen létesítményt vehetnek majd birtokukba.
Mint Riz Levente polgármester köszöntő beszédében elmondta, a képviselő-testület 14 helyszínre fogadta el hasonló terület kialakítását. A program egyik fő célkitűzése, hogy íly módon is javítsák a kutyatartás színvonalát kerületünkben. Fontos szempont továbbá az is, hogy a kutyafuttató helyek kialakításával is javuljon a kutyatartók és nem-tartók békés együttélése, aminek következtében remélhetőleg nagyobb lesz majd a biztonság is. A kulturáltság színvonalának javítására a kihelyezett kutyapiszok-tároló edények számát is növelni szeretné az önkormányzat, azaz a jelenleg meglévő 25 darabot 50 edényre szándékoznak emelni.
Az állatbarát program része az az intézkedés is, hogy működik már az ingyenes chipleolvasó az önkormányzat épületében, amely a nap 24 órájában igénybe vehető. S az elmúlt időszak tapasztalatai azt igazolják, hogy ez a lehetőség igen hasznosnak bizonyult, hiszen bevezetése óta mintegy 150 elkóborolt négylábút sikerült már a kerületben visszajuttatni a gazdihoz. Ez a lehetőség egyébként egyedülálló nemcsak a kerületben, de országosan is.
A további terveket illetően a polgármester kifejtette, hogy céljaik között szerepel egy állatőrség felállítása is Rákosmentén. Ebbe a szolgálatba az elképzelések szerint bevonnák a polgárőrséget is, az önkormányzat pedig gépjármű-támogatást biztosítana hozzá. Az állatbarát program keretében bevezetendő intézkedések során a városrészvezetés figyelembe veszi a kerületi állatorvosok szakvéleményét is, akikkel rendkívül jó az együttműködésük.
A nyilvánvalóan háziállat-listavezető kutyák mellett azonban más kisállatokra is kiterjed majd ez a kezdeményezés.
A Gyökér utcai futtató kivitelezése egyébként rendkívül kis költségvonzattal készült el. Köszönhető ez annak, hogy az élőmunkát a polgármesteri hivatal dolgozói, irodavezetők és más alkalmazottak végezték. Így gyakorlatilag anyagárban készült el a létesítmény, ami nemcsak a költségvetésre van kedvező hatással, de egyúttal jó csapatépítő tréning is a hivatali apparátus számára.
A családias hangulatú ünnepségen jelen volt dr. Rúzsa Ágnes jegyző és Kreutzer Aurél, a városüzemeltetési iroda vezetője is. Részt vettek továbbá maguk a főszereplők, a rákosmenti ebek is, akik rövid kis bemutatójukkal nemcsak azt bizonyították, mennyire okosak és tanulékonyak tudnak lenni, hanem azt is, mennyi örömet tudnak így okozni a gazdiknak.