Márton napi ünnepség a Csillagszem Óvodában

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

A német nemzetiségi hagyományokat őrző Rákosmenti Csillagszem Óvodában november 10-én, Márton napját lámpás felvonulással ünnepeltük meg, melyet idén is töklámpás kiállítással együtt rendeztünk. A töklámpás kiállításhoz Salamon magyar király legendája adta az ötletet. A legenda szerint Salamon királyt bebörtönözték a később róla elnevezett toronyba Visegrádon és cellájában semmilyen fényforrásról nem gondoskodtak. Fogva tartói töklámpásokat faragtak és azzal világítottak ablakába rabsága idején.
Óvodánkban az egyik német nemzetiségi csoport Szent Márton történetét mutatta be. Szent Márton napján az egymás iránti önzetlen szeretetre, a szükséget szenvedők megsegítésére emlékezünk. Márton jótetteit szimbolizálva fényt viszünk a sötét éjszakába lámpásainkkal, ahogy ő is fényt vitt cselekedeteivel a rászorulók sötét életébe.
A sötétedéskor kiállított változatos mintájú tököket az óvodások családjai és a csoportok készítették. Tökhintó, kastély, bagoly és vidám arcokat ábrázoló egyedi alkotások díszítették az udvart, amely megteremtette a hangulatot a felvonuláshoz. Jólesett a meleg tea, a libazsíros kenyér és liba formájú linzer kóstolgatása a hűvös estén. A népi bölcsesség is úgy tartja, hogy „aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik”.
Az óvoda apraja-nagyja német és magyar dalokat énekelve Szent Mártont megformáló lovas vezetésével elindult a saját készítésű lámpásokkal. A hangulatos felvonulást a zeneiskola hangszeres tanulói kísérték. Az ünnepség az óvoda előtt ért véget a gyermekek, szülők, óvó nénik közös éneklésével, melyet a zenészek lelkesen kísértek.
Nagy örömmel vettük, hogy a Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselői: Tóth Anikó alelnök és Halász Ingrid, nemzetiségi képviselő is részt vett a rendezvényünkön!

Kiss Zsófia és Erős Katalin 
nemzetiségi óvodapedagógusok