Vonalkóddal a betegbiztonságért a Bajcsyban

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

 

\"\"

\"\"

Dr. Bodnár Attila az új fejlesztéssel

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet fekvőbeteg osztályain és szakambulanciáin a laboratóriumi vizsgálatok területén a legmagasabb betegbiztonsági szintet jelentő informatikai fejlesztés került bevezetésre.
Dr. Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója kiemelte, hogy az országban elsőként az általa vezetett intézetben alkalmazzák először a laborvizsgálatoknál a páciensek adatainak teljesen automatizált azonosítását.
A fejlesztés nagyságát jelzi, hogy az Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet fekvőbeteg osztályai és szakambulanciái összesen csaknem 100 mintavételi helyet jelentenek a laboratórium számára.
A mintavételi csövek gyári vonalkódjával összekapcsolt betegazonosító biztosítja a minták megfelelő hozzárendelését a pácienshez a vérvétel pillanatától a laboratóriumi lelet elkészültéig. Emberi kéz csak a mintavételt végzi. Ezzel az automatizálással a biztonságos betegminta azonosítás feltételei adottak, a mintavételi csövekre történő kézírásból fakadó tévedések, minta- vagy betegcserék lehetősége kizárt.
A Bajcsy-Zsilinszky Kórházban a Greiner Bio-One cégcsoport laboratóriumi vizsgálatokat támogató Greiner eHealth Technoligies (GeT) rendszercsomagjának részeként került kifejlesztésre a mintavételi csövek egyedi azonosító jelölése. Ez a kód a gyártás időpontjától a minta megsemmisítéséig lehetővé teszi az azonosítást. A gyártó garanciát vállal arra, hogy 30 éven belül azonos 10 karaktert tartalmazó kód nem tud előfordulni.
A mintavételi csövön található vonalkód szkenneléssel hozzákapcsolható a beteg adataihoz. Ezt az informatikai rendszer végig kíséri a laboron belül a lelet elkészültéig, rögzítve és visszakövethetővé téve minden elemet, kiküszöbölve a tévedés lehetőségét.  A rendszer beépített adatvédelemmel rendelkezik, megfelel az adatvédelmi előírásoknak.
Az informatikai rendszer az előre rögzített vizsgálatkérések alapján a vérvételt végző szakdolgozó számára meghatározza, milyen típusú és hány mintavételi cső szükséges a kért vizsgálatok elvégzéséhez, minimalizálja a mintavételi csövek összekeveredésének kockázatát.
A labor további azonosítókat nem használ, az automaták a gyári vonalkód szerint végzik az analízist. Az esetleges betegcsere azonnal kiszűrhető a laborban, amennyiben az online érkező páciens név és a vonalkód leolvasóval kapott név nem azonos. A mintavételi csövekre kézzel nem történik adatfelírás, a tévesztés lehetősége így minimálisra korlátozódik.
„Ezzel az informatikai fejlesztéssel a betegbiztonság növelésének útján egy újabb jelentős lépést tett a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet.” – nyilatkozta dr. Bodnár Attila főigazgató.

\"\"