Kiállítás a forradalom évfordulójára

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

\"\"

Domokos László szobrászművész Kardos Béla (1903-1987), Keresztúr 1956 októberében közfelkiáltással megválasztott polgármesterének szobrával

\"\"

Riz Levente beszédét mondja

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját rendhagyó módon ünneplik a rákosmenti képzőművészek. E jeles alkalomból közös kiállítást rendeznek a Vigyázó Sándor Művelődési Ház Ballonyi Galériájában.
A program megnyitóján részt vettek önkormányzati képviselők, kerületi díszpolgárok, megnyitóbeszédet pedig Riz Levente polgármester mondott. Mint kifejtette, ez a rendhagyó és különleges tárlat az Erdős René Ház koordinálásával jött létre. Célja pedig, hogy felidézze bennünk az emléket, pontosabban azt a képet, ami 1956-ban ténylegesen megvolt, s hogy mi, a ma szereplői is látni tudjuk azt. S annak illusztrálására, hogy milyen nagy szerepe van a kép kialakításában a látásnak, az 1956-os események egy szemtanújától idézett. Ő látta a szabadságot a maga tökéletes, hibátlan szépségében. Ott járt az emberek között egy európai főváros utcáin. Megjelent mindenhol, és ilyenkor körülötte felálltak és nemzeti himnuszukat énekelték. A visszaemlékező tehát láttatja az eseményeket, ami különösen azért fontos, mert a ma generációja ezt már nem tudja megtenni, hiszen az események 60 évvel ezelőtt történtek. Ezért nem mindegy, hogy milyen képet kapnak a mai utódok az akkori eseményekről. S a kép kialakításában kiemelkedő szerepet játszanak a művészeti alkotások. Egy esztéta szerint a nemzetek történetét a tettek, a szavak és a művészetek könyvében írták. Ezek közül az utóbbi a legmegbízhatóbb képalkotó. Található köztük szobor, érme, vagy éppen egy zászló, ami akkor lengett. Ezek azok, amelyek hitelessé kovácsolják az eseményeket. Éppen ezért meghatározó jelentőségű a rákosmenti képzőművészek közös kiállítása, amiért köszönetet mondott minden résztvevő művésznek, hogy alkotásait e nemes célból rendelkezésre bocsátotta.
Az ünnepi műsort az Erdős René Ház vezetője, Ádám Ferenc konferálta Rudas Attila előadóművész közreműködésével. A programban számos visszaemlékezés és irodalmi alkotás hangzott el. A korabeli s az azt követő állapotokat kitűnően érzékeltette egy, az Igazság című lapban megjelent cikk. Eszerint Faludi György ismert írót, Villon fordítót már hosszabb ideje figyelték a Rákosi érában és igyekeztek koholt vádakat gyűjteni ellene. Ezért ő bátran elébe ment az eseményeknek, s kihallgatása alkalmával önként jelentkezett vallomástételre. Ennek során Edgar Allan Poe-t, William Shakespeare-t és William Blake-t „mint az amerikai kémelhárító tisztjeit” nevezte meg, akik New York-i tartózkodása során felkeresték s be akarták szervezni. Jóllehet, mindez még a komikusnál is komikusabban hangzik, ám tény, hogy e kegyes hazugság egyáltalán nem volt gyanús a vallatóknak, de ennek ellenére Faludi 15 évet kapott. S jóllehet a forradalmi események 60 éve történtek, még csak 25 éve ünnepelhetjük és beszélhetünk róla szabadon. Az ’56-os emlékplakettet pedig sokan megkapták Rákosmentén, ami Ács József kerületi szobrászművész alkotása.