Tudósok éjszakája a Maros moziban

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

\"\"

Róka András és Piláth Károly

Róka András, az ELTE tanára volt a vendége az idei Kutatók Éjszakája rendezvénynek a Maros moziban szeptember 30-án. Piláth Károly tavaly jelezte, hogy idén egy kiváló vegyészt próbál majd megnyerni e belvárostól kissé távol eső színhelyre. Nos, ez sikerült neki, s nagyszerű bemutatóknak lehettek tanúi, akik ott szorongtak a nézőtéren. Sokan voltak ugyanis kíváncsiak a látványos, tanulságos és szórakoztató kémiai és fizikai kísérletekre.

Róka Andrásnak egyébiránt speciális kötődése is van Rákosmentéhez, illetve Piláth Károlyhoz. Személyes vonatkozás például, hogy gyakran megfordul a Bóbita óvodában Ligeten, mint ahogy az is, hogy hajdanán közös kollégiumi szobában laktak a házigazdával. A két szakember továbbá Londonban is találkozott már, ahol az ELTE tanára szintén bemutatót tartott kémiai kísérleteiből.
A Kutatók Éjszakája egy, az Európai Bizottság kezdeményezésével 2005-ben életre keltett program. A fesztivál elsődleges célja, hogy növelje a tudományos pályák vonzerejét a fiatalok körében. Tíz év elteltével elmondható, hogy napjainkra ez az esemény tudományos ismeretterjesztő fesztivállá vált. Magyarországon az első Kutatók Éjszakáját 2005-ben rendezték. A Mindentudás Egyeteme, a Puskás Tivadar Távközlési Technikummal és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizika Tanszékével közösen. Dr. Piláth Károly országos hírű és elismertségű fizikus, Rákosmente önkormányzati képviselője 2007-ben Műegyetemen, majd 2012-ben az Ericsson Magyarország kutatóközpontjában lépett fel meglepő fizikai kísérleteivel.
Kerületünkben most harmadik alkalommal került megrendezésre ez az esemény. Ezúttal is nagy sikerrel.

\"\"
Kísérlet közben a két szakember